Maandelijkse tip?

 
 

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Mechelsesteenweg 155
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be




Menu

Select your language

		string(2) "be"
	
		array(7) {
  ["title"]=>
  string(0) ""
  ["type"]=>
  string(7) "website"
  ["url"]=>
  string(49) "https://schrijf.be/nl/blog/schrijftips-peuterspel"
  ["image"]=>
  string(23) "images/logo-schrijf.png"
  ["description"]=>
  string(0) ""
  ["site_name"]=>
  string(10) "Schrijf.be"
  ["locale"]=>
  string(5) "nl-BE"
}
	
		array(6) {
  ["title"]=>
  string(0) ""
  ["type"]=>
  string(7) "website"
  ["url"]=>
  string(49) "https://schrijf.be/nl/blog/schrijftips-peuterspel"
  ["image"]=>
  string(23) "images/logo-schrijf.png"
  ["description"]=>
  string(0) ""
  ["site_name"]=>
  string(10) "Schrijf.be"
}
	

De Schrijf.be-schrijftips toepassen? Dat is peuterspel!

Vindt u de taalontwikkeling van peuters ook zo fascinerend?

Zelf heb ik thuis een taalvaardig exemplaar van bijna 2,5 jaar rondlopen. Sinds hij praat, val ik – om het met een cliché te zeggen – van de ene verbazing in de andere. Naast het feit dat ik vermoeider ben. Want ja, een hele dag naar die woordenvloed luisteren én passend antwoorden: het vraagt een extraatje. Eentje dat ik trouwens met veel plezier geef.

Taalontwikkeling = kinderspel

Hoe doet hij dat in godsnaam, Nederlands leren? Gaat dat vanzelf? Doet hij er bewust moeite voor – als in: ’s nachts stiekem studeren? Pikt hij toevallig dingen snel op? Of erfde hij simpelweg mijn taalgenen?

Aanstormend talent

Sinds ik bij Schrijf.be werk, bekijk ik zijn woord- en zinsconstructies met een frisse blik. En vol trots stel ik vast dat hij potentieel heeft om mijn opvolger te worden. Wat denk jij, Wim?

Schrijftips onder de knie

Totaal onbewust past hij een reeks Schrijf.be-schrijftips succesvol toe – in gesproken taal welteverstaan.

  • Hij voert constant oorlog met kunnen: nog nooit gebruikte hij dat woord, of een vervoeging ervan. Hoe zot is het dat hij nu al snapt dat die ontkrachter geen enkele overtuigingskracht heeft? Want dat is wat hij wil: overtuigen en zijn zin krijgen.
  • Hij last af en toe een elliptische zin in, een zin zonder werkwoord: flink, jongen! Zo verbreekt hij de monotone zinscadens. En houdt hij mama’s aandacht vast.
  • Hij maakt korte zinnen met simpele woorden: jep, hij snapt het helemaal. Hij verpakt zijn boodschap eenvoudig. Zo heeft hij meer kans om die rozijntjes te krijgen. Of dat denkt hij.
  • Hij stelt vragen – en veel: goed bezig, Pär! Vragen zijn krachtige communicatie-instrumenten. Zo houdt hij papa bij de les – zelfs wanneer hij voetbal kijkt. En of dat veelzeggend is.

Normaal gezien is bescheidenheid my middle name. Maar op de taalkwaliteiten van mijn zoon ben ik trots. En terecht, toch?

Werk aan de winkel

Maar goed: voor u mij bekijkt als een moeder die alleen het schone in haar kind ziet, beken ik dat er nog werk aan de winkel is. Voor de egotest faalt hij. Grandioos. Want ikke ikke ikke is een van zijn lievelingswoorden. Ach, nog tijd genoeg om dat akkefietje bij te schaven.

schrijftips peuterspel