Een Vlaming is geen Nederlander
Vlamingen en Nederlanders spreken dezelfde taal en hanteren dezelfde spelling. Oef! Toch gebruiken ze een andere woordenschat en andere zinsconstructies. Hoe gaat u daarmee om als u als Nederlander in Vlaanderen aan de bak wilt komen?
Standaardtaal?
Is de oplossing altijd de standaardtaal hanteren?
Wel, zo doen wij dat in elk geval bij Schrijf.be. Ook al zeggen we in Vlaanderen ‘appelsien’, toch schrijven wij steevast ‘sinaasappel’. Waarom? Omdat een Vlaming van dat woord niet raar opkijkt. Hij bestempelt het niet als ‘Hollands’.
Babylonische spraakverwarring
Toch verzeilt u snel in een situatie waarin Nederlander en Vlaming iets totaal verschillends begrijpen.
- Belooft u als Nederlander iets binnen 24 uur? Dan begrijpt een Vlaming ‘over 24 uur’. Anders had hij ‘binnen de 24 uur’ willen horen.
- Vindt een Vlaming uw .nl-website enerverend? Juich niet, want hij bedoelt niet ‘opwindend’, wel ‘prikkelbaar makend’.
- Levert u als Nederlander ’s middags? Dan trappelt de Vlaming om 13.30 uur al van ongeduld. Want dan begint voor hem al de ... namiddag. En dat u niet bent opgedaagd wanneer hij dat als klant verwachtte, neemt hij u kwalijk.
Lokalisatie nodig
Honderden 'Nederlandse' woorden moeten worden vertaald voor Vlaamse lezers (‘lokalisatie’ heet dat in het schrijversjargon).
Voorbeelden? Een Nederlandse wethouder is een Vlaamse schepen, een rekening-courant een zichtrekening, en automatische incasso domiciliëring. De VUT is brugpensioen, mkb kmo, en lopen stappen. Oh ja: uw pan is onze pot, maar onze pan uw steelpan.
Vervlaamsen = onthollandsen
Richt u uw schrijven als Nederlander tot een exclusief Vlaams lezerspubliek? Schuif dan uw tekst onder de ogen van onze Vlaamse correctoren. Anders lacht de Vlaamse lezer in zijn vuistje, terwijl hij mompelt: “Wat denkt dien Ollander wel?”
De Schrijf.be-eindredacteurs halen alle woorden, uitdrukkingen en zinswendingen uit uw teksten die uw zuiderbuur raar in de oren klinken. Die hem doen twijfelen of u hem wel écht begrijpt. En waardoor hij afhaakt.