Krijg nieuwsbrief

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

 
 

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Mechelsesteenweg 155
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be
Menu

Met uitsterven bedreigd: het Gents

Hebt u al iets van De Zomeracademie gelezen?

Die reeks van De Gentenaar in samenwerking met de UGent? Elke dag beantwoordt een professor of assistent een vraag uit zijn of haar vakgebied. En het is geen hoogdravend koeterwaals, maar interessante inhoud in heldere spreektaal. (Zoals wetenschappelijke stukken - en eigenlijk álle teksten - moeten zijn.)

Ik beken

Maar wat mij nu al even bezighoudt, is het artikel over Platgents. Want dat dialect is sakrenoendepietsjes met uitsterven bedreigd. En het ergste van al: ik ben medeplichtig.

Want ik ben van Gent. (Of toch van een randgemeente. Maar ik heb altijd geleefd in Gent, en sinds kort woon ik er ook officieel.) En toch spreek ik amper een woord Gents, laat staan 'Platgents'. Hou u vast: ik heb niet eens de huig-r.
Echt waar.

Alloch... Inwijkelingen!

De oorzaak? Mijn ouders zijn inwijkelingen. Gevlucht uit het onherbergzame West-Vlaanderen. Of ik dan West-Vlaams ken? Passief. Ik versta Flip Kowlier, bijvoorbeeld. Maar spreek ik het zelf? Dan lacht u zich een breuk.

Bewegend beeld mét geluid: https://www.youtube.com/watch?v=4sJe2w_C904 Klik hier voor bewegend beeld mét geluid.

Want tegen hun kinderen spraken mijn ouders altijd 'AN'. Of, eigenlijk: tussentaal. En dat spreek ik dus ook. Een opgekuiste variant, AOV: Algemeen Oost-Vlaams. Met wat West-Vlaamse tinten nu en dan.

Op één hand

En zo spreken veel van mijn leeftijdsgenoten. Het Gents is niet alleen. Mijn vrienden die wél nog thuis een Vlaams dialect spreken kan ik op één hand tellen.* Zou dat een onomkeerbare evolutie zijn?

Dat is jammer. Niet? Dat vond ik toch toen ik op de Gentse Feesten verzeild raakte in de dagelijkse zangstonden bij het Sint-Jacobs.

* West-Vlaamse vrienden worden om duidelijke redenen niet meegeteld.


Lees ook

Wat klanten zeggen

Jij kan het echt mooi verwoorden! Ik heb hier en daar een aantal kleine opmerkingen, maar over het algemeen ben ik erg tevreden. Zo tevreden dat ik graag de volgende twee pagina's ook wil laten herschrijven.

Stijn Elsen