fbpx

Krijg nieuwsbrief

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

 
 

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Mechelsesteenweg 155
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be
Menu

Koffielepel of theelepel?

Wat ziet u op de afbeelding?koffielepel theelepel

Koffielepel of theelepel?

Sommige mensen zien twee theelepels. Anderen bovenaan een koffielepel, en een theelepel onderaan. Nu denkt u misschien: ach, wat maakt dat uit. Niet veel. Maar als het om inhoudsmaten gaat, al iets meer. 

'Hollands' vs. Vlaams

Ik deed onlangs Vlaamse eindredactie op Nederlandse recepten. En die rekenen suiker, bloem en water in theelepels. Maar wat als de Belgische hobbykok alleen koffielepels in huis heeft? Maakt dat een verschil?

Volgens tv-kok Jeroen Meus alvast niet. In zijn Hollands-Vlaamse woordenlijst staat als vertaling van 'koffielepel': 'theelepel'.

Koffielepel vs. theelepel: 5 - 2

Na wat gegoogel vind ik dat dat niet helemaal waar is:

  • 1 koffielepel = 5 ml of 5 g fijn zout
  • 1 theelepel = 2,5 ml of 2 g fijn zout

En toch gebruiken veel mensen de maten gewoon door elkaar. Ik ben geen bakwonder, maar dat lijkt mij raar. Want voeg je 2 koffielepels (in plaats van theelepels) zout toe aan je wafelbeslag? Dan is dat 10 gram, en niet de bedoelde 4 gram. Meer dan dubbel zoveel.

Koffielepel, theelepel, chocomelklepel, rijstpaplepel, ...

Op zich maakt het weinig uit: roeren doen die lepels allemaal. En van bakken ken ik niet zoveel. Dus ik zeg gewoon 'koffielepel' als ik koffie drink, en 'theelepel' bij thee. En bij chocomelk, rijstpap of yoghurt: lepeltje.

En u?

 Meer taaltips? Abonneer u op onze gratis nieuwsbrief!

 

 


Tevreden klanten aan het woord

English, in other words
Onze nieuwe website straalt!
Mijn folder doet nu het werk voor mij
Schrijf.be bespaart mij hoofdbrekens
Essentie gevat in verfrissende stijl
Hun werkwijze is absoluut top
Onze mailing zit er boenk op!
Voorkeurspartner voor mij én voor mijn klanten
Mijn klant keurde de tekst zonder wijzigingen goed
Snel én goed
Nooit een letterlijke vertaling!
Zij geven onze klanten perfecte webteksten!
Hoge verwachtingen volledig ingelost
Wegbereiders van de betere zin
Efficiënt, makkelijk én snel
¡Fantástico!
Klassieke bank gaat voor sprankelende aanpak
Schrijf.be? De professionele pen die ik zocht.
Dit copywritingbureau pakt uit met mijn verhaal
Gestructureerd als een ISO-bedrijf en flexibel op de koop toe!

Wat klanten zeggen

Heel erg bedankt voor het snelle werk.

Lieze Lingier
Volta