Krijg nieuwsbrief

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

 
 

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Mechelsesteenweg 155
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be
Menu

Koffielepel of theelepel?

Wat ziet u op de afbeelding?koffielepel theelepel

Koffielepel of theelepel?

Sommige mensen zien twee theelepels. Anderen bovenaan een koffielepel, en een theelepel onderaan. Nu denkt u misschien: ach, wat maakt dat uit. Niet veel. Maar als het om inhoudsmaten gaat, al iets meer. 

'Hollands' vs. Vlaams

Ik deed onlangs Vlaamse eindredactie op Nederlandse recepten. En die rekenen suiker, bloem en water in theelepels. Maar wat als de Belgische hobbykok alleen koffielepels in huis heeft? Maakt dat een verschil?

Volgens tv-kok Jeroen Meus alvast niet. In zijn Hollands-Vlaamse woordenlijst staat als vertaling van 'koffielepel': 'theelepel'.

Koffielepel vs. theelepel: 5 - 2

Na wat gegoogel vind ik dat dat niet helemaal waar is:

  • 1 koffielepel = 5 ml of 5 g fijn zout
  • 1 theelepel = 2,5 ml of 2 g fijn zout

En toch gebruiken veel mensen de maten gewoon door elkaar. Ik ben geen bakwonder, maar dat lijkt mij raar. Want voeg je 2 koffielepels (in plaats van theelepels) zout toe aan je wafelbeslag? Dan is dat 10 gram, en niet de bedoelde 4 gram. Meer dan dubbel zoveel.

Koffielepel, theelepel, chocomelklepel, rijstpaplepel, ...

Op zich maakt het weinig uit: roeren doen die lepels allemaal. En van bakken ken ik niet zoveel. Dus ik zeg gewoon 'koffielepel' als ik koffie drink, en 'theelepel' bij thee. En bij chocomelk, rijstpap of yoghurt: lepeltje.

En u?

 Meer taaltips? Abonneer u op onze gratis nieuwsbrief!

 

 


Tevreden klanten

Net wat een start-up nodig heeft
Volbloed taalkunstenaars
Ik blijf terugkomen voor de originaliteit
Ik lig nergens meer wakker van
Onvoorstelbaar knap werk
Mijn folder doet nu het werk voor mij
Goed meegedacht, goed neergeschreven
A pleasure to work with, from beginning to end
Spot on!
Schrijf.be bespaart mij hoofdbrekens
Op héél korte tijd en toch geen haastwerk
Warme samenwerking tussen bofrost* en Schrijf.be
Snelheid én kwaliteit als troeven
Naadloze samenwerking en een tekst die wérkt
Tone of voice zit onmiddellijk goed
Geen centimeter ruimte voor fouten
Eén blik op jullie website en ik was overtuigd
Schrijf.be? Dat is super service!
Snel, accuraat, betaalbaar
Onze 'over ons' gaat niét over ons!

Wat klanten zeggen

Schrijf.be in drie woorden? Efficiënt, gemakkelijk en snel.

Magali De Vreese
Business District