Maandelijkse tip?

 
 

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Mechelsesteenweg 155
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be




Menu

Select your language

		string(2) "be"
	
		array(7) {
  ["title"]=>
  string(0) ""
  ["type"]=>
  string(7) "website"
  ["url"]=>
  string(46) "https://schrijf.be/nl/blog/dvorak-typt-sneller"
  ["image"]=>
  string(23) "images/logo-schrijf.png"
  ["description"]=>
  string(0) ""
  ["site_name"]=>
  string(10) "Schrijf.be"
  ["locale"]=>
  string(5) "nl-BE"
}
	
		array(6) {
  ["title"]=>
  string(0) ""
  ["type"]=>
  string(7) "website"
  ["url"]=>
  string(46) "https://schrijf.be/nl/blog/dvorak-typt-sneller"
  ["image"]=>
  string(23) "images/logo-schrijf.png"
  ["description"]=>
  string(0) ""
  ["site_name"]=>
  string(10) "Schrijf.be"
}
	

Dvorak typt sneller

Ik typ deze blogbijdrage op een toetsenbord uit 1873.
1873?! Yep, want toen schikte de schrijfmachine-uitvinder de letters in het qwerty-patroon (of de Frans-Belgische azerty-afgeleide). Zijn bedoeling? De snelheid van de typist vertragen, opdat de typhamertjes niet in elkaar zouden haken ...

Wie eerst komt, eerst maalt

Hoe onvriendelijk qwerty ook is, het overleeft al haast anderhalve eeuw. De concurrenten die ooit een andere toetsenschikking probeerden door te drukken, haalden allemaal bakzeil. Want een bedreven qwerty-typist schakelt niet graag over. En dat is eigenlijk jammer. Want met de rij waarop zijn vingers rusten, typt hij maar een derde van de letters - de helft zit zelfs op de bovenrij. 
Bovendien belast qwerty zijn (meestal) sterke rechterhand minder dan zijn linkse.

Ergonomie!

De hopeloze qwerty-ergonomie was August Dvorak een doorn in het oog. Hij zocht jaren naar de meest uitgebalanceerde toetsenschikking. Zijn recept:

  1. Plaats de (in het Engels) meest voorkomende letters op de middelste toetsenrij - waarop de vingers rusten. Dan typt u ruim tweederde van uw tekst zonder uw vingers te verplaatsen!
  2. Zet links de klinkers op een rijtje, zodat u afwisselend beide handen gebruikt (een techniek die een Belg als eerste toepaste).
  3. Zorg ervoor dat de vingers evenredig belast worden volgens hun kracht - van wijsvinger naar pink.
     

dvorak

The need for speed

In 1932 liet Dvorak standaard-schrijfmachines ombouwen met 'zijn' toetsenbord. Zoals dit zeldzame exemplaar dat ik pas in Amerika kocht. Bemerk de bizarre cijferrangschikking, die Dvorak, even later, gelukkig liet varen.

De professor trok met een team getrainde 'Dvorak'-typisten naar de immens populaire typsnelheidswedstrijden. Ze veegden er de vloer aan met hun qwerty-collega's. Enkele jaren later werden ze zelfs ei zo na uit de competitie verbannen wegens 'oneerlijke concurrentie'! En moest Dvorak veiligheidsagenten inhuren om sabotage van zijn machines te verhinderen.

Kortom: het Dvorak-toetsenbord was een denderend succes! Of toch niet?

Commerciële flop

Toen kwam de kat op de koord. Dvorak moest de zakenwereld overtuigen om én nieuwe schrijfmachines te kopen, én al hun typisten om te scholen. En dat bleek een brug te ver. Zijn vereenvoudigde toetsenbord stierf na vele jaren lobbying een stille dood. En August Dvorak zelf? Die overleed als een verbitterd man. Niet vermoedend dat er jaren later wereldwijd Dvorak-fanclubs uit de grond zouden rijzen.

Want sinds de opkomst van de computer wint Dvorak weer aan populariteit. Die 'schrijfmachine' schakelt wél probleemloos over naar de vereenvoudige toetsenbordindeling. En een Dvorak-toetsenbord kóópt of maakt u ook in een handomdraai.

Meer Schrijfmachine-wetenswaardigheden? Miss Schrijfmachine!