string(2) "be"
array(7) { ["title"]=> string(0) "" ["type"]=> string(7) "website" ["url"]=> string(45) "https://schrijf.be/nl/blog/azerty-noch-qwerty" ["image"]=> string(23) "images/logo-schrijf.png" ["description"]=> string(0) "" ["site_name"]=> string(10) "Schrijf.be" ["locale"]=> string(5) "nl-BE" }
array(6) { ["title"]=> string(0) "" ["type"]=> string(7) "website" ["url"]=> string(45) "https://schrijf.be/nl/blog/azerty-noch-qwerty" ["image"]=> string(23) "images/logo-schrijf.png" ["description"]=> string(0) "" ["site_name"]=> string(10) "Schrijf.be" }
Azerty noch qwerty
Wanneer de eerste schrijfmachine in 1889 België bereikt, krijgt die prompt zijn eigen 'Belgische' toetsenbord mee.
Linkse klinkers
Klinkers en leestekens aan de linkerkant, medeklinkers aan de rechterkant, en de meest (in het Frans) voorkomende letters op de twee middenrijen. Dat is het 'Belgische' toetsenbord dat de zeventienjarige Alfred Valley bedenkt. En waarmee hij een jaar later een typerace in Parijs wint op een omgebouwde Remington-schrijfmachine. Toch typt hij maar met twee keer twee vingers - iets wat hij nooit meer afleert.
Remington voorop
De gouden medaille loont, want even later wordt Valley de eerste verdeler van Remington in België. En zo doet ook zijn 'Belgische' toetsenbord zijn intrede. Het blijft vijftig jaar beschikbaar, zij aan zij met de standaard azerty - maar hoe langer hoe meer in de schaduw daarvan. Net voor de Tweede Wereldoorlog verdwijnt het voorgoed van het toneel.
Dubbel Belgisch!
Ook concurrent Smith Premier gaat voor de (Belgische) bijl - en nog wel tweemaal. Want deze schrijfmachine heeft een dubbel toetsenbord - onderaan voor de kleine letters, bovenaan voor de hoofdletters!