Krijg nieuwsbrief

Please enable the javascript to submit this form

 
 

Hier het cookiemonster. Geeft u mij een kruimeltje? (Wees gerust: uw privacy is ons menens!)

Ja

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Willem Geetsstraat 9, 2800 Mechelen
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be
Menu

Woorden in een koffer

Sinds september volg ik avondles Frans. Elke woensdag ruil ik mijn comfortabele zetel (inclusief dekentje) voor een harde stoel in een kil klaslokaal. Dapper, vind ik. Nodig ook, denk ik. Want mijn kennis van het Frans was onder een dikke stoflaag terechtgekomen. Maar als ik deze winter weer de skilatten aanbind in de Ardennen, wil ik een aardig mondje Frans spreken.

Smirting tijdens de brunch

Gisteren leerde ik over les mots valises. Of kofferwoorden. Dat zijn neologismen waarin bestaande woorden met elkaar gecombineerd worden. Contaminaties, maar dan met opzet gecreëerd. Zo heb je clavardage (clavier en bavardage). Een babbel via het toetsenbord, of simpelweg een chat. Een ander voorbeeld is courriel (courrier en électronique). Elektronische post dus, om niet te zeggen e-mail. Leuk toch, taal. Een nieuw woord nodig? Simpel! Men neme twee bestaande woorden, men voege ze samen, ... et voilà. Ook het Engels kent een aantal kofferwoorden. En die klinken u wellicht bekender in de oren. Wat dacht u van brunch (breakfast en lunch), infotainment (information en entertainment) en pixel (picture en element). En mijn favoriet? Smirting (smoking en flirting). Dat ene woord geeft het sociale gebeuren weer waarbij rokers met elkaar staan te flirten. Wanneer ze als bannelingen samenhokken op plaatsen waar ze wél mogen roken.

En in het Nederlands?

Ik wachtte gisteren vol ongeduld op een resem voorbeelden uit onze eigen taal. Maar die kwamen niet. Volgens de leerkracht bestonden ze zelfs niet. Onmogelijk, dacht ik. Maar toegegeven, ik kon er zelf ook niet zo snel één vinden. Toen ik thuiskwam, bleek Wikipedia - voor de zoveelste keer - mijn rots in de branding. Concullega, natuurlijk! Een samensmelting van concurrent en collega. Volgende week ga ik naar de les met een Nederlands kofferwoord als bewijs. Maar eentje is zo weinig. Waarom vind ik er niet meer? Zijn wij dan echt zo inspiratieloos? Ik heb alvast een nieuwe doelstelling in mijn leven. Creëer kofferwoorden en stuur ze de wijde wereld in. Iemand die wil helpen?

Reageer

Tevreden partners

De betrouwbare partner die we zochten
Tien voor thee én voor taal
Volbloed taalkunstenaars
Superlatieven schieten tekort
Schrijvers en blijvers
Geen discountfirma - gelukkig maar
SEO door wie zelf bovenaan in Google staat
Elke tekst is een schot in de roos
Het hart van onze website
Mijn technische tekst slaat spijkers met koppen
Copywriting dúúr? Absoluut niet!
Met glans geslaagd voor ‘les parisiens’
Al onze troeven op één blad
Eén blik op jullie website en ik was overtuigd
Schrijfdokter scoort meer dan 90 procent
Covetrus
Teksten onder stroom
De tekst spreekt verschillende doelgroepen aan
De Schrijfdokter blies me van mijn sokken

Wat klanten zeggen

Heel mooi. Krachtig, sereen en to the point. Net wat we zochten. 

Mark van Riel
Restaurant-Hotel Ter Heide