fbpx

Krijg nieuwsbrief

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

 
 

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Mechelsesteenweg 155
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be
Menu

Toen mijn oma ontplofte

omaDit stukje was bijna niet geschreven.

(Want het gaat over het belang van een goeie openingszin. En die vond ik nu net even niet ...)

De eerste zin dus. Van een blogstukje. Of van een krantenartikel. Of van een brief. Iedere schrijver zwoegt erop. Want hij weet: van deze zin hangt veel, zo niet alles af. Zal de lezer doen wat de schrijver wil? (Namelijk: voortlezen!) En dus is het elke keer weer bloed en zweet en tranen. Om die eerste zin zo perfect mogelijk te krijgen. Zodat ie honger naar meer doet krijgen.

Schots en geschift

Die passie voor de beginzin neemt bij mij soms verontrustende vormen aan. Zo heb ik niet alleen lievelingsboeken, maar ook lievelingsbeginzinnen. Mijn favoriet? Die van Het Kraaienpad van Iain Banks. Een onderhoudende roman over een Schotse geschifte familie, soms een beetje langdradig. Maar Banks schreef de briljantste beginzin die ik ooit las:

"Het was de dag waarop mijn grootmoeder ontplofte."

Ik wil hier niet alles verklappen, maar dan krijg je een twintigtal bladzijden over de familie McHoan. Met uitweidingen over religie en auto's en moedervlekken. En dan plots, op het einde van hoofdstuk 1 - je was het eigenlijk al vergeten - ontploft de bomma. Bril-jant!

Nederig buig ik het hoofd voor zo'n geniale openingszin. En ploeter ik zelf nog een beetje verder.

(Ja, die laatste zin vind ik trouwens ook altijd een moeilijke!)

Tevreden klanten aan het woord

“Storytelling met resultaat”
Inlevingsvermogen verdient respect
Goed meegedacht, goed neergeschreven
Schrijf.be bracht vaart in de Batavus-website
Luminus gaat voor teksten die bruisen van de energie
Jullie schrijven, en jullie schrijven uitstekend. Punt.
De kwaliteit waarop ik had gehoopt
“Altijd een geestige kwinkslag of spitsvondige woordspeling”
Het tekstbureau waar je aanklopt voor topkwaliteit
Ik bestelde te laat, en toch was mijn tekst op tijd klaar!
Spot on!
De journalisten happen toe!
SEO door wie zelf bovenaan in Google staat
Wat als uw freelance-copywriter ermee kapt?
Kruidige webteksten doen watertanden
Warme samenwerking tussen bofrost* en Schrijf.be
Om een voorbeeld aan te nemen!
Schrijf.be verzekert me van sterke teksten
Mijn folder doet nu het werk voor mij
Door dat Vlaamse tintje zijn we geloofwaardiger

Wat klanten zeggen

Bedankt voor de brief. We zijn aangenaam verrast, want dit is precies wat we voor ogen hadden. Prima, dus!

Tony de Dobbelaere