string(2) "be"
array(7) { ["title"]=> string(0) "" ["type"]=> string(7) "website" ["url"]=> string(60) "https://schrijf.be/nl/blog/taalles-voor-peuter-en-grootouder" ["image"]=> string(23) "images/logo-schrijf.png" ["description"]=> string(0) "" ["site_name"]=> string(10) "Schrijf.be" ["locale"]=> string(5) "nl-BE" }
array(6) { ["title"]=> string(0) "" ["type"]=> string(7) "website" ["url"]=> string(60) "https://schrijf.be/nl/blog/taalles-voor-peuter-en-grootouder" ["image"]=> string(23) "images/logo-schrijf.png" ["description"]=> string(0) "" ["site_name"]=> string(10) "Schrijf.be" }
Taalles voor peuter én grootouder
Een eenjarige peuter in huis? Dat betekent dat elk voorwerp en iedere persoon herleid is tot een klank in plaats van een woord. Ik ben bijvoorbeeld 'waaahwa' in plaats van mama. Maar soit, hij is consequent. Dat vind ik al heel wat.
Woorden op grootmoeders wijze
Toch stellen de bomma's en bompa's alles in het werk om hun kleinzoon te leren praten. Echte woorden: dát willen ze horen. Onlangs riep het grootoudercollectief dus luid 'kast', toen hun oogappel ernaar wees. En gonsde 'kat' door de ruimte, toen ons huisdier verscheen - en van de schrik even snel weer weg was.
Het moet 'juist' zijn
Als mama bleef ik natuurlijk niet achter. En dus zei ik, toen er naar mijn pols werd gewezen, aanmoedigend: "Horloge!" De grootouders verstomden, wenkbrauwen werden opgetrokken: "Wilde ik misschien niet dat mijn zoon juist leerde praten?" En daarna, in koor: "Uurwerk, bedoelt je mama."
Mama weet het ... beter?
Neen hoor, ik bedoel 'horloge'. Een uurwerk is het radarwerk van de klok - je weet wel, die verzameling radertjes en veertjes. Of je duidt er de klok in de kerktoren mee aan. Maar niet het hórloge om mijn pols. Dat mag je gewoon zó noemen - niets mis mee.
Al was ik - samen met mijn betoog - eraan voor de moeite. Want het ding bleef gewoon ... 'ataaah'.
Wat de grootouders natuurlijk wél oké vonden.