array(6) {
["title"]=>
string(26) "Hier maak ik een punt van!"
["type"]=>
string(7) "website"
["url"]=>
string(35) "https://schrijf.be/nl/blog/geenpunt"
["image"]=>
string(34) "images/Punctuation_saves_lives.jpg"
["description"]=>
string(46) "Hoe een punt in sms of app u de das omdoet ..."
["site_name"]=>
string(10) "Schrijf.be"
}
Een gevoelig punt
Testje ...
Zin in een testje? Stel u het volgende sms- of chatgesprek voor:
persoon A: kom je ook vanavond
persoon B: Ja, ik kijk ernaar uit.
Mijn vraag is nu: welke van deze personen maakt op u de beste indruk?
Antwoordde u "persoon B", omdat die tenminste de leestekens op zijn smartphone vindt? Dan bent u helaas van de oude stempel. En vinden uw vrienden u mogelijk een huichelaar of een ongelikte beer.
En dat heeft allemaal met dat ene punt te maken ...
Onderzoekers van de universiteit van Binghamton lieten 126 bachelorstudenten een lading sms-berichten lezen. Daarna peilden ze naar hun reactie.
Wat bleek? De studenten vonden de berichten die eindigden op een punt hardvochtig en ongemeend. Voor hen bedoelt persoon B: "Ja, ik kom vanavond, maar kijk er geweldig tegen op." En is hij oprecht(er) wanneer hij géén punt zet.
Wilt u helemaal geen ruimte laten voor interpretatie? Eindig uw bericht dan met een uitroepteken. Nee, uw jeugdige chatpartner denkt dan niet dat u hem iets toeblaft, maar is overtuigd van de oprechtheid van uw enthousiasme.
En moet Schrijf.be nu ook zijn adviezen over leestekens en vooral het vermaledijde uitroepteken herzien? Geen nood. De Britse proefkonijnen kregen ook wat handgeschrevenbriefjes voorgeschoteld. En daarbij maakten ze van verzorgde interpunctie … geen punt.
Laten we dus maar aannemen dat deze taalkronkel beperkt blijft tot de wereld van de sms en instant messaging. Ik hoop het. Echt waar.