string(2) "be"
array(7) { ["title"]=> string(0) "" ["type"]=> string(7) "website" ["url"]=> string(44) "https://schrijf.be/nl/blog/schrijf-beter-110" ["image"]=> string(23) "images/logo-schrijf.png" ["description"]=> string(0) "" ["site_name"]=> string(10) "Schrijf.be" ["locale"]=> string(5) "nl-BE" }
array(6) { ["title"]=> string(0) "" ["type"]=> string(7) "website" ["url"]=> string(44) "https://schrijf.be/nl/blog/schrijf-beter-110" ["image"]=> string(23) "images/logo-schrijf.png" ["description"]=> string(0) "" ["site_name"]=> string(10) "Schrijf.be" }
Schrijf.beter 110
- In de showroom te Maasmechelen maakt u kennis met ons reusachtig assortiment.
√ In de Maasmechelse showroom ... reusachtige
'Te' als plaatsbepalend voorzetsel: dat hebben we nu wel gehad! Afvoeren die handel wegens te oud. Normaal vervang je het door 'in', maar deze zin begint met 'in', dus grijp je naar iets anders.
Tussen een bezittelijk naamwoord en een onzijdig substantief moet je bijvoeglijke naamwoorden verbuigen: dan krijgen ze een -e. Behalve als het officiële termen geworden zijn: het Vlaams Parlement, het openbaar vervoer. Maar: ons reusachtige paard, uw verschrikkelijke ego.
- Ze staan allemaal te trappelen om de productiecapaciteit van de drie persen optimaal te benutten in een vlot drie ploegensysteem.
√ gebruiken ... drieploegensysteem
'Benutten' is geen spreektaal. Of het zou moeten zijn dat iemand van adel zich tot een soortgenoot richt. De verklaring in Van Dale is nog erger: zich ten nutte maken. Terwijl 'gebruiken' hier toch zo voor de hand ligt.
En over woorden als drieploegensysteem hebben we het hier al een paar keer gehad: een samenstelling die bestaat uit drie leden, waarvan het eerste lid alleen maar het tweede lid bepaalt. Die samenstellingen schrijf je in één woord!
- Vandaag ziet onze nieuwe site het licht: de eerste socialenetwerkplaats voor de kunstwereld.
√ ... voor het eerst het levenslicht
Tja, anders suggereer je dat de site al langer in het donker bestond!
- Vraag nu uw vrijblijvende offerte voor uw vetput te ledigen!
√ om
Gebruik altijd 'om' ... om een beknopte bijzin in te leiden. En zeg ook niet 'voor het ledigen van ...', want dan nominaliseer je weer een werkwoord. Zo krijg je naamwoordstijl, terwijl alle moderne taalgoeroes pleiten voor werkwoordstijl.
- Praslin is de blauwdruk van het tropische eiland: poederwitte stranden, ruisende palmbomen en sensuele rotspartijen.
√ fluweelzachte
Lachen geblazen natuurlijk, sensueel betekent: 'zinnelijk, betrekking hebbend op geslachtelijk genot'. Een rots die mijn zinnen prikkelt: ik denk het niet ... Maar als je in Schotland bijv. net na een regenbuitje naar zo'n groene stulp kijkt, krijg je wel vaker de indruk dat er fluweel over ligt. Die lijkt dan echt fluweelzacht, tot je erover moet klauteren ... Daarom zou ik 'fluweelzachte' ook cursiveren. Dan geef je aan dat er eigenlijk een hoek van af is :)