Maandelijkse tip?

 
 

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Mechelsesteenweg 155
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be
Menu

Select your language

		string(2) "be"
	
		array(7) {
 ["title"]=>
 string(0) ""
 ["type"]=>
 string(7) "website"
 ["url"]=>
 string(37) "https://schrijf.be/nl/blog/rotwoorden"
 ["image"]=>
 string(23) "images/logo-schrijf.png"
 ["description"]=>
 string(0) ""
 ["site_name"]=>
 string(10) "Schrijf.be"
 ["locale"]=>
 string(5) "nl-BE"
}
	
		array(6) {
 ["title"]=>
 string(0) ""
 ["type"]=>
 string(7) "website"
 ["url"]=>
 string(37) "https://schrijf.be/nl/blog/rotwoorden"
 ["image"]=>
 string(23) "images/logo-schrijf.png"
 ["description"]=>
 string(0) ""
 ["site_name"]=>
 string(10) "Schrijf.be"
}
	

Rotwoorden!

Wat hebben een journalist, een copywriter en een schrijver gemeen?
(Géén flauwe grap, beloofd.)

Taal, natuurlijk.

Elke dag buigen deze drie schrijfkrijgers zich over een leeg blad, en laten ze zesentwintig letters in het gelid lopen.

De journalist neemt het woord om te beschrijven: hij stript de realiteit tot op de naakte feiten. De copywriter daarentegen grijpt naar zijn pen om te verkopen, om lezers te overtuigen. En de schrijver? Die schépt. Soms een sfeer, soms een heel universum – voor boek of beeld. 

Rotwoorden: wég ermee!

Of uw pen nu informeert, overtuigt of creëert, één ding staat als een paal boven water: taalgebruikers sluiten niet alle woorden in de armen.

Als copywriter ben ik bijvoorbeeld dol op toverwoorden, erger ik me blauw aan wezelwoorden, en kegel ik zonder verpinken 'kunnen' uit mijn praatje. 

Maar waar ik écht taalpijn van krijg? Rotwoorden! Nu ja, ik noem ze zo, want voor mij zijn het de rotte appels in onze taalmand. Mogen ze vliegensvlug tot stof vergaan.

Mijn top drie: 

1. kids
Al véél inkt gevloeid over dit rotwoord. 'Kids' won dan ook terecht de verkiezing 'Weg met dat Woord!' van het Instituut voor Nederlandse Lexicologie (INL). Helaas leest u het nog om de haverklap. Daarom, een warme oproep: schrijf gewoon 'kinderen', lieve taalgebruikers. Het maakt u niet minder hip – wél minder irritant.

2. tweep
Een tweep is iemand die twittert. Tenminste, dat spelden ze ons graag op de mouw. Want het woord staat níét in de Woordenlijst Nederlandse Taal. De enige juiste afleiding is twitteraar. Met een kleine letter. Zo, u bent weer helemaal mee. Nu nog de twitteraars die hun tijdlijn blijven volstouwen met 'beste tweeps, please RT'.

3. conculega
Samensmelting van 'collega' en 'concurrent'. Slim gevonden? Néén: een taalkundig gedrocht. Want laten we er geen doekjes om winden: dit is gekwek van managers die voortdurend zaken willen levelen en finalizen. Braak.

En úw top drie? Vooruit, mik uw rotwoorden in het commentaarvak hieronder. En knikker ze voorgoed uit onze woordenschat. Lucht op, hoor, ik voel mij al stúkken beter.  ;-)