Maandelijkse tip?

 
 

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Mechelsesteenweg 155
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be
Menu

Select your language

		string(2) "be"
	
		array(7) {
 ["title"]=>
 string(0) ""
 ["type"]=>
 string(7) "website"
 ["url"]=>
 string(38) "https://schrijf.be/nl/blog/meetjesland"
 ["image"]=>
 string(23) "images/logo-schrijf.png"
 ["description"]=>
 string(0) ""
 ["site_name"]=>
 string(10) "Schrijf.be"
 ["locale"]=>
 string(5) "nl-BE"
}
	
		array(6) {
 ["title"]=>
 string(0) ""
 ["type"]=>
 string(7) "website"
 ["url"]=>
 string(38) "https://schrijf.be/nl/blog/meetjesland"
 ["image"]=>
 string(23) "images/logo-schrijf.png"
 ["description"]=>
 string(0) ""
 ["site_name"]=>
 string(10) "Schrijf.be"
}
	

Vanwaar komt het woord Meetjesland?

Het Meetjesland op de kaart.

Hoongelach aan de Schrijf.be-eettafel gisteren: “Meetjesland, wat is dat eigenlijk voor een woord?” Als trotse Meetjeslander sla ik terug met drie mogelijke verklaringen.

Voor de wereldvreemde lezer: het Meetjesland is een regio in Oost-Vlaanderen tussen Gent en Brugge, bij de Nederlandse grens. Met als kloppend hart: mijn geboortestad Eeklo. ;-)

Verklaring 1: we waren keizer Karel te slim af

Deze eeuwenoude legende fluisterden mijn leerkrachten van de lagere school: keizer Karel V was op doorreis in onze streek. Volgens de geruchten had Karel een zwak voor jonge vrouwen en hield hij er heel wat minnaressen op na. Uit angst voor dat aanstormende testosteron verborgen de inwoners hun dochters. Toen Karel door onze streek (meer bepaald Zomergem en Waarschoot) trok, spotte hij dus geen jonge vrouwen … maar oude meetjes. Hij doopte de streek smalend tot ‘land van de meetjes’. De snoeper.

Verklaring 2: de meetjes veroverden het straatbeeld

Een variant op de eerste verklaring, die plausibeler is: in de 17de en 18de eeuw bloeide de linnenproductie in de streek. Duizenden wevers waren er aan de slag. Maar het waren de vrouwen die de draad spinden. Een werkje dat vooral oudere dames deden, het liefst buiten op de stoep. Zo werden de spinnende meetjes het gezicht van onze streek. En dat bracht de term 'Meetjesland' mee.

Verklaring 3: we waren middeleeuwse turfwinners

Denkt u aan de middeleeuwen? Dan dansen ridders en jonkvrouwen voor uw geestesoog. Maar in het Meetjesland woonden … turfgravers. Voor de ontginning verdeelden onze voorouders het land in in stroken, die we ook ‘meten’ zouden hebben genoemd. Vandaar 'het Meetjesland'.

Uw weetjes over meetjes

Welke verklaring correct is? Zegt u het maar. Misschien kent u wel méér legendes of verklaringen. Deel ze in het commentaarveld!