Krijg nieuwsbrief

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

 
 

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Mechelsesteenweg 155
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be
Menu

Lichaamstaal / Digi-taal

"Ik zie aan je neus dat je liegt!" Wie heeft als kind die opmerking niet af en toe gekregen? En zich beduusd bedacht dat de volwassene in kwestie dat potverdorie goed gezien had. Lichaamstaal, ze is niet te verbergen.

Beweeglijke lippen

Maar meestal komt de neus niet in the picture. Als we de wetenschappers mogen geloven, halen westerlingen gevoelige informatie uit de bewegingen van de mond. Terwijl we kwaad tieren, een leugentje vertellen of dolgelukkig zijn, kijkt ons publiek vooral naar onze lippen. Want daar zou je de meeste nuances vinden. Daar zie je het duidelijkst hoe de persoon zich voelt.

Dat merk je ook aan onze emoticons. In het westen lees je emoticons van links naar rechts - onze normale leesrichting. Het lijstje hieronder kent én gebruikt iedereen wel.

: - ) blij

: - ( droevig

: - P tong uitsteken

: - D hard lachen

Wat valt op? De ogen zijn een dubbelpunt en de neus is een liggend streepje. De focus ligt inderdaad op de mond en die duidt de emotie aan.

Sprekende ogen

Nog volgens die wetenschappers halen mensen uit het oosten de emoties vooral uit de ogen. En zijn ze nauwelijks gevoelig voor bewegingen van de mond. Ook dat zie je aan de emoticons die zij gebruiken.

Een voorbeeld uit Japan. In tegenstelling tot de westerse smileys, worden de Japanse in hun geheel gelezen. Net zoals de karakters trouwens. De haakjes geven de omtrek van het gezicht aan.

(^_^) blij

(^_^  ) kijkt naar links

(>_<) kwaad

(-.-) slaapt

(-_-;) zweet

(o_O) trekt wenkbrauw naar omhoog

(ç_ç) weent

Geen leugenaars in Japan, want geen neus zichtbaar? Zo een vaart zal het wel niet lopen. Maar merk op hoe de mond altijd een underscore is. En de focus inderdaad volledig op de ogen ligt.

Of hoe verschillende culturen hun gevoelige informatie uit andere plaatsen halen. Zelfs digitaal.


Lees ook

Wat klanten zeggen

De samenwerking was hartstikke goed. Alles is vlot verlopen, zoals ik verwachtte. De webdesigner gaat jullie teksten binnenkort inputten. Ondertussen maken we nog nieuwe bronteksten. Zodra die klaar zijn, stuur ik ze naar je door.

Tanja Slyusar
INPIEQ