fbpx

Maandelijkse tip?

 
 

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Mechelsesteenweg 155
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be
Menu

Winnende taaltips

taaltips bij scrabbleIk kom net terug van een ontspannende retraite in de Haute-Marne. Wandelen. Meditatie. Massages. Heel zen. Hoewel. Bij een potje scrabbelen was de rust even zoek. Mijn anders zo aardige gastgenoten kruisten de degens. "Afkortingen mogen niet", wist Alexis. "IQ staat in het woordenboek", beweerde Ines - terwijl ze de winnende elf punten met een onmogelijke letter dacht te scoren.

Afkorting of intiaalwoord

Als copywriter moest ik uitsluitsel geven. Beiden hadden gelijk. Ja, afkortingen mogen niet. En neen, IQ is geen afkorting, maar een initiaalwoord. Deze eerste letters van een woord(groep) spel je zonder puntjes, maar lees je wel letter voor letter. Btw, gsm, tv, ADSL of ISDN kunnen dus.

Volwaardig (letter)woord

Ook letterwoorden mogen: de eerste letters van een woordgroep die je als één woord leest. Leg dus zonder verpinken aids, vip en sim op het bord en kijk daarbij je tegenstander lichtjes uitdagend in de ogen.

Kennis overbodig

Ik weidde nog even uit over de samenstellingsregels van deze woorden. Maar oogstte daarbij alleen meewarige blikken van mijn medespelers. Die wilden alleen een ja of neen horen. Dit beslissende antwoord was overigens mijn enige significante bijdrage aan het spel. Tot driemaal toe verloor deze copywriter het met zestig punten van een kinesiste en een meubelontwerper. Over een nederlaag gesproken. Mooi woord, dat wel. Had me nog dertien punten opgebracht.

Sterker op papier

Tja. Ik maak me sterk dat ik het er op papier beter van afbreng, dan op een spelletjesbord. Maar dan staat uw reputatie op het spel. En dat weegt net even meer door dan een scrabble-score.


Lees ook