Maandelijkse tip?

 
 

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Mechelsesteenweg 155
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be
Menu

Select your language

		string(2) "be"
	
		array(7) {
 ["title"]=>
 string(0) ""
 ["type"]=>
 string(7) "website"
 ["url"]=>
 string(41) "https://schrijf.be/nl/blog/whisky-om-zeep"
 ["image"]=>
 string(23) "images/logo-schrijf.png"
 ["description"]=>
 string(0) ""
 ["site_name"]=>
 string(10) "Schrijf.be"
 ["locale"]=>
 string(5) "nl-BE"
}
	
		array(6) {
 ["title"]=>
 string(0) ""
 ["type"]=>
 string(7) "website"
 ["url"]=>
 string(41) "https://schrijf.be/nl/blog/whisky-om-zeep"
 ["image"]=>
 string(23) "images/logo-schrijf.png"
 ["description"]=>
 string(0) ""
 ["site_name"]=>
 string(10) "Schrijf.be"
}
	

Whisky om zeep

Schrijfberen zijn culinaire genieters. Dus gaan we geregeld uit eten. En omdat we tekstschrijvers zijn, bekijken we de menukaart met net even andere ogen.

Houdinibediening

Onlangs belandde ik met mijn vriend in de tuin van een bistro in Vremde. Het restaurant heeft een goede reputatie, maar deed er die avond alles aan om ze niet waar te maken. Het eten bleek duur, de schotels minimalistisch, en de bediening chaotisch. Zo kregen we de wijnkaart van een dienster die meteen weer wegliep én nooit meer terugkwam. Wat ons wél de tijd gaf om die kaart uitgebreid te raadplegen.

Warboel in een wijnglas

De kaart prees elke wijn aan met een bevlogen tekstje dat je het water in de mond moest doen krijgen. Maar bij ons alleen een glimlach op de lippen toverde:
Pure Argentijnse Viognier voor 20% in eik gevinifieerd. Witte bloemen en vooral steenvruchten typeren deze complexe wijn. De mond volgt met dezelfde fruitbende en een volrond einde.

Gaat een zootje ongeregeld mijn smaakpapillen raiden? Krijg ik - bij een eerste slok - de Argentijnse mangomaffia in de mond? Onderzoek op internet en in woordenboeken enige dagen later brengt niet veel raad. Is het een wijnterm? Dan een die telkens in identiek hetzelfde zinnetje in onlinewijnkaarten opduikt. Een foutje van de oorspronkelijke vertaler misschien? Of een woordgrapje van de copywriter die de eerste tekst schreef?

Oenologisch koeterwaals

Op de kaart hebben we nog de keuze uit een aromatische, nerveuze wijn (neen bedankt, wij tafelen liever ontspannen), een Merlot met complexe aroma’s van geroosterd brood (goed voor bij het ontbijt, dus). Of een Pinotage: primaire aroma’s van rode en zwarte bessen met noties van vanille en nootmuskaat. De mooie geïntegreerde houttoetsen zorgen voor een evenwichtige afdronk zonder storende alcohol. Ondertussen kunnen wij wel wat storende alcohol gebruiken - onze maaltijd zit erop, en de dienster lijkt onherroepelijk verdwenen.

Zepige afdronk

We laten de wijnen dus maar links liggen. En besluiten een single malt te bestellen. De kaart hebben we toch nog bij de hand. Even schrikken we van de prijzen. Maar om die te verantwoorden, krijgen we alweer poëtisch tekstjes: ietwat droog, zeep, heidige honing, gedroogde kruiden en een beetje mout. Zeep? Laat die kelk maar aan mij voorbijgaan.

Mag ik de uitbaters van deze bistro drie dingen vragen? Voorzie uw diensters van een return-knopje, serveer een single malt nooit met ijs - tenzij gevraagd, en bel de Schrijf.be-coördinator. Doe het NU! Wedden dat al de wijnen en whisky's op uw kaart het daarna beter gaan doen?