fbpx

Krijg nieuwsbrief

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

 
 

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Mechelsesteenweg 155
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be
Menu

Voor de friem

Met Valentijn in het vooruitzicht post ik een liefdesverklaring op deze blog. Eén aan alle zegswijzen. Want ik ben er stapelzot op. Nóg zotter ben ik natuurlijk van mijn man. En wat blijkt? In de aanloop naar deze amoureuze feestdag kan ik beide oogappels verenigen in één blog. Want onlangs bracht ik mijn echtgenoot helemaal van slag door de zegswijze 'voor de friem' op hem af te vuren.

Latijns-Frans-Antwerps gezegde

Voor de friem? Mijn anders zo begripvolle echtgenoot keek me onbegrijpend aan. Daarvan had hij nog nooit gehoord. Nóg erger werd het, toen ik het een rasechte Antwerpse uitspraak noemde. Zijn sinjorenhart brak - en dat een week voor Valentijn.

Dat vroeg dus om een snelle verklaring: voor de friem betekent voor de schijn. Het is een vervorming van het Franse 'pour la frime' en vindt zijn oorsprong in het Latijnse 'frumen', wat - vreemd genoeg - keel of bek betekent. Ook zonder friem bestaat. Dat laat zich dan weer omschrijven als zonder omhaal.

Voor ... echt

Intussen is mijn man helemaal mee. En gebruikt hij 'veu de friem' te pas, maar ook  te onpas. Zo goed als alles doet hij tegenwoordig voor de friem ... behalve mij graag zien - en dat is in het teken van Valentijn toch een hele opluchting.


Tevreden klanten aan het woord

Hoe jullie met taal spelen, daarvoor doe ik mijn hoedje af!
Mijn geheime wapen om te scoren in Google
Dit copywritingbureau pakt uit met mijn verhaal
Teksten onder stroom
Door dat Vlaamse tintje zijn we geloofwaardiger
Mijn technische wereld helder uitgelegd
Uitmuntende tekst in recordtempo
Vlamingen die Nederlanders begrijpen
Best confronterend, maar ook léuk
Meteen dol op de schrijfstijl
Betrouwbare leverancier om te koesteren
Teksten die meeleven
Partner bij uitstek
Goed voor planning en humeur
“Altijd een geestige kwinkslag of spitsvondige woordspeling”
Schrijf.be? De professionele pen die ik zocht.
Authentic while still meeting SEO needs
Efficiënte doe-mailing met schwung
De juiste stem voor elke doelgroep
Tone of voice zat meteen goed

Wat klanten zeggen

't Was fijn om zo vlot met jullie samen te werken.

Maarten Lootens
Test-Aankoop