Maandelijkse tip?

 
 

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Mechelsesteenweg 155
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be




Menu

Select your language

		string(2) "be"
	
		array(7) {
  ["title"]=>
  string(0) ""
  ["type"]=>
  string(7) "website"
  ["url"]=>
  string(55) "https://schrijf.be/nl/blog/vegetarisme-what-s-in-a-name"
  ["image"]=>
  string(23) "images/logo-schrijf.png"
  ["description"]=>
  string(0) ""
  ["site_name"]=>
  string(10) "Schrijf.be"
  ["locale"]=>
  string(5) "nl-BE"
}
	
		array(6) {
  ["title"]=>
  string(0) ""
  ["type"]=>
  string(7) "website"
  ["url"]=>
  string(55) "https://schrijf.be/nl/blog/vegetarisme-what-s-in-a-name"
  ["image"]=>
  string(23) "images/logo-schrijf.png"
  ["description"]=>
  string(0) ""
  ["site_name"]=>
  string(10) "Schrijf.be"
}
	

Vegetarisme: what's in a name?

dagen zonder vlees Pieter Embrechts

In de 21ste eeuw vasten we niet meer uit respect voor Jezus' woestijnverblijf.
Neen, wij zijn hip en milieubewust: we eten veertig dagen geen vlees, voor onze ecologische voetafdruk!

Vasten? Verwarrend!

Dagen zonder vlees: tof initiatief, toffe naam, tof dat jullie al Pieter Embrechts, Wim Helsen en Philippe Geubels aan jullie zijde kregen, maar als ik één iets mag opmerken: het is verwarrend.

"Dan eten we toch gewoon 40 dagen vis?" hoorde ik iemand zeggen. Ah ja, want de zeeën verder leegvissen: dát is een puik idee voor uw ecologische voetafdruk. "Ja maar, kip mag toch nog? Of scampi's? Of is dat ook al vlees?"

Het is niet jouw schuld, Alexia. Vegetarisme ís verwarrend. Sommige vegetariërs eten alleen groenten, bonen en granen. Anderen eten er vis bij en nog anderen laten ook kalkoen op hun menu staan.

Dus hoe zit het nu? Wel. Een vegetariër eet in principe alles behalve dieren. Dus géén varken, duif of pangasiusfilet. En zeker geen paard.

Eet u wel nog vis? Dan bent u géén vegetariër. 
Blij dat dit duidelijk is.

Vege-hoe?

Jammer genoeg is het niet zo simpel. Tussen vegetariër en niet-vegetariër zitten héél wat stadia, onder de noemer 'semi-vegetariër':

  • flexitariër (eet nu en dan wel vlees/vis/gevogelte)
  • pescotariër (eet geen vlees of gevogelte, wel vis)
  • pollotariër (eet geen vlees of vis, wel gevogelte)
  • pesco-pollotariër (eet geen rood vlees, wel vis en gevogelte)
  • lacto-vegetariër (geen vlees/vis/gevogelte, wel melkproducten)
  • ovo-vegetariër (geen vlees/vis/gevogelte, wel eieren)
  • lacto-ovo-vegetariër (geen vlees/vis/gevogelte, wel eieren en melk)
    De meeste vegetariërs zijn dus eigenlijk lacto-ovo-vegetariërs. Een weetje om mee uit te pakken op café!
 

Bent u nog mee?

Daarnaast zijn er ook nog veganisten en fruitaristen. De eersten eten niets wat van dieren afkomstig is, dus ook gelatine of boter zijn uit den boze. En de tweede groep gaat nog verder: alleen plantaardig eten dat geoogst wordt zonder de plant te schaden, is oké. Dus wortels niet, appels wel.

dagen zonder vlees logo

Er bestaan buiten de vegetarische keuken nog opvallende diëten, zoals het crudivorisme of raw-foodisme. Kennen jullie er nog? Of hebben jullie een wetenschappelijke naam voor jullie chocoladeverslaving? Ik ben benieuwd.