string(2) "be"
array(7) { ["title"]=> string(0) "" ["type"]=> string(7) "website" ["url"]=> string(47) "https://schrijf.be/nl/blog/vaarwel-versificator" ["image"]=> string(23) "images/logo-schrijf.png" ["description"]=> string(0) "" ["site_name"]=> string(10) "Schrijf.be" ["locale"]=> string(5) "nl-BE" }
array(6) { ["title"]=> string(0) "" ["type"]=> string(7) "website" ["url"]=> string(47) "https://schrijf.be/nl/blog/vaarwel-versificator" ["image"]=> string(23) "images/logo-schrijf.png" ["description"]=> string(0) "" ["site_name"]=> string(10) "Schrijf.be" }
Vaarwel versificator
Drs. P is niet meer. De Nederlandse taalmeester overleed dit weekend in Amsterdam.
Zijn leven lang verdiende hij zijn brood als taalkunstenaar en -knutselaar.
In alle denkbare vormen.
Dichter, schrijver, journalist, vertaler, cabaretier, letterkundige, ...
Als hij maar met woorden mocht friemelen en wringen, als hij ze maar mocht doen zingen.
Geurige copy
Het eerste wapenfeit van Drs. P in de taalsector? Een baan als copywriter in Indonesië, begin de jaren zestig. Hij schreef er voornamelijk advertenties over zeep, cosmetica en schoonmaakmiddelen. Dat schemert later duidelijk door in zijn typische staccato-schrijfstijl.
Ollekebolleke
Drs. P baarde ook een eigen versvorm: het ollekebolleke. Het is zijn interpretatie van de Engelse higgledy piggledy of double dactyl. Het gaat om een vers met tweemaal vier regels waarbij de zesde regel één woord van zes lettergrepen is. Drs. P zelf legt het het beste uit met dit ollekebolleke:
Dactylus! Dactylus!
Ollekebolleke
Tweemaal vier regels
Die rijmen aan ’t slot
Kreet, thema, één woord met
Zeslettergrepigheid
Moeilijk te maken
Maar wat een genot!
De bijbel is copy
Drs. P behoorde tot de Zestigers: een groep schrijvers en copywriters die de scheidingslijnen tussen kunst en alledaagse dingen wilden uitwissen. Ze declameerden "Copy is literatuur". En Drs. P deed zijn duit in het zakje met "De bijbel is copy".
Drs. P ontdeed schrijven dus van tralala. Hij noemde zichzelf ook geen dichter, maar 'versificator'.
[Want dat] klinkt zeer ambtelijk en ambachtelijk, en in feite is het dat ook wel. Dichter is een besmeurde term. In dit land kan iedere willekeurige hansworst zich tegenwoordig dichter noemen.
Best wel een rebel dus, die Drs. P.
Een copyrebel. Naar mijn hart.
Slaap zacht, P.