Maandelijkse tip?

 
 

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Mechelsesteenweg 155
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be




Menu

Select your language

		string(2) "be"
	
		array(7) {
  ["title"]=>
  string(0) ""
  ["type"]=>
  string(7) "website"
  ["url"]=>
  string(41) "https://schrijf.be/nl/blog/tien-voor-taal"
  ["image"]=>
  string(23) "images/logo-schrijf.png"
  ["description"]=>
  string(0) ""
  ["site_name"]=>
  string(10) "Schrijf.be"
  ["locale"]=>
  string(5) "nl-BE"
}
	
		array(6) {
  ["title"]=>
  string(0) ""
  ["type"]=>
  string(7) "website"
  ["url"]=>
  string(41) "https://schrijf.be/nl/blog/tien-voor-taal"
  ["image"]=>
  string(23) "images/logo-schrijf.png"
  ["description"]=>
  string(0) ""
  ["site_name"]=>
  string(10) "Schrijf.be"
}
	

Tien voor Taal, waer bestu bleven?

Tien voor TaalAls ik de zoveelste quiz op tv zie verschijnen, denk ik met heimwee terug aan Tien voor Taal. Dát waren tijden!

Elke week namen een Vlaams en een Nederlands team het tegen elkaar op in een heuse taalstrijd. Dat alles werd vakkundig becommentarieerd door – onder anderen – Marcel Vanthilt en zijn Nederlandse collega Anita Witzier.

Geen tien op tien meer voor de Vlamingen

Tijdens de show worstelden bekende Vlamingen en Nederlanders zich door spelrondes als 'Met andere woorden', 'Cryptokronkels' of 'Zoek de fout'. Dat Vlaams-Nederlandse element zorgde voor vuurwerk. En zelfs al bleef ik onpartijdig, de Vlamingen moesten wel winnen. Wat ze doorgaans ook deden.

In 2005 was het gedaan met de pret. Want iemand vond het nodig om Tien voor Taal van het Vlaamse scherm te halen. Die olijke grapjas was de anders zo betrouwbare VRT. In Nederland ging de strijd gewoon door, maar vanaf 2009 tussen twee Nederlandse teams.

 

Marcel en Anita

bron foto: www.recensiekoning.nl

"Een icoon"

Het besluit van de VRT was een doorn in het oog van de Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen-Nederland. In een open brief vroeg ze de zender om Tien voor Taal alsnog op de buis te houden. En daarvoor had ze haar redenen.

Volgens de commissie is Tien voor Taal "door de jaren heen uitgegroeid tot een heus bindteken tussen Noord en Zuid". Ze dringt er dan ook op aan dat "een icoon als Tien voor Taal" bewaard blijft. Het antwoord van de VRT? Kort gezegd erkennen ze de waarde van het programma en werken ze aan een alternatief. 

Er moet toch ergens nog plek zijn voor een kanjer als Tien voor Taal?

Kom terug, Tien voor Taal!

De kans bestaat dat ik de afgelopen twaalf jaar onder een steen leefde. Maar ik vraag me sterk af wat er in godsnaam met dat 'alternatief voor Tien voor Taal' is gebeurd. Stierf het een stille dood omdat het de vergelijking met de klassieker niet doorstond? Of kregen andere programma's voorrang? Ik hoor de "en dat met ons belastinggeld!" nu al in uw hoofd weergalmen.

Wel, deze keer denk ik er ook zo over. We hebben ondertussen al zoveel Vlaamse zenders dat we ze nummeren (voor de Nederlanders: 'Eén', 'Vier', 'Vijf' en 'Zes'). Er moet toch ergens nog plek zijn voor een kanjer als Tien voor Taal?

Petitie?

Haal die hypermoderne decors dus nog maar eens van onder het stof. Plant Marcel Vanthilt neer naast zijn Nederlandse evenknie. En trek dat blik bekende Vlamingen en Nederlanders ver open. Dan zit ik elke week weer op het puntje van mijn stoel. En ú ongetwijfeld ook.

Pinkt u ook een traantje weg als u aan Tien voor Taal terugdenkt? Of wilt u op zijn minst het programma weer op de buis? Laat hieronder dan een reactie achter. 

Interesseert Tien voor Taal u geen zier? Dat is uw goed recht. Maar misschien brengen deze beelden uit de oude doos u toch op andere gedachten:

 

 

Haalt u Tien voor Taal weer naar het scherm? Laat iets weten!