Maandelijkse tip?

 
 

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Mechelsesteenweg 155
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be
Menu

Select your language

		string(2) "be"
	
		array(7) {
 ["title"]=>
 string(0) ""
 ["type"]=>
 string(7) "website"
 ["url"]=>
 string(50) "https://schrijf.be/nl/blog/taaltest-nieuwe-woorden"
 ["image"]=>
 string(23) "images/logo-schrijf.png"
 ["description"]=>
 string(0) ""
 ["site_name"]=>
 string(10) "Schrijf.be"
 ["locale"]=>
 string(5) "nl-BE"
}
	
		array(6) {
 ["title"]=>
 string(0) ""
 ["type"]=>
 string(7) "website"
 ["url"]=>
 string(50) "https://schrijf.be/nl/blog/taaltest-nieuwe-woorden"
 ["image"]=>
 string(23) "images/logo-schrijf.png"
 ["description"]=>
 string(0) ""
 ["site_name"]=>
 string(10) "Schrijf.be"
}
	

Wat als ik was ingevroren in het jaar 2000?

Deze week is bijzonder. Ik word eindelijk gewekt, nadat ik me had laten invriezen in het jaar 2000. Fris maar met een kanjer van ochtendhumeur. Of wat dacht je.

Een mens moet eten, dus ik loop naar de bakker: “Een groot wit gesneden, alstublieft. Ik heb in geen vijftien jaar nog gegeten.”

De bakker kijkt me aan als een hond die een rekensom maakt – bovendien lijk ik nog een beetje op een afgebleekte smurf. Maar hij begrijpt wat ik wil, legt de sneden op de toonbank en vraagt of ik zegeltjes spaar.

 

                                                                                           (Illustratie van Joris Snaet)

Duizend onesies en barista's!

Fjoew. Ze verstaan me nog. Maar versta ik hén nog wel? Ik neem de proef op de som en zet de televisie – die dingen worden alsmaar dunner! – aan.

Op het nieuws het tragische verhaal van een ingestorte kangoeroewoning. Zap. Een scheidsrechter klaagt over vuvuzela’s. Zap. Een globetrotter vertelt hoe hij couchsurfend door Zuidoost-Azië trok. Zap. Een barista legt zijn ziel in een kopje espresso. Zap. De deelnemers van een dansprogramma vinden elkaars onesies wel heel erg swag. Niet cheap, maar yolo, hè. Zucht.

Met swag door de taaltest van Radio 1?

Het is duidelijk: je kunt alles invriezen, behalve twee dingen. De tijd en de taal. Die blijven soepel. Of we die lenigheid als Nederlandstaligen overnemen, daarnaar peilen Radio 1, De Standaard en UGent met de ‘Hoe chill is uw Nederlands’-test. Die schotelt u een aantal woorden voor die zich pas na 2000 in de taal nestelden. Aan u om te bewijzen dat u mee bent.

Je kunt alles invriezen. Behalve de tijd en de taal.

Het gaat om exotische woorden (zumba), samenstellingen van vertrouwde delen (frietchinees) en vooral een hoop Engelse termen (flashmob, crowdfunding, duckface). Sommige van die woorden verdraag ik beter dan andere (swag!?). Maar eigenlijk vind ik die nieuwkomers heel amusant. Ik gebruik ze misschien niet bij de bakker, maar ze leren me wel nieuwe concepten. En soms zijn ze zo belachelijk dat je bijna dubbel ligt (aarsgewei, komaan).

Toon hoe chill u bent!

Met wat berekende goks behaalde ik 93 procent op de test. Chill! U haalt vast 100 op 100. Doe de test en laat even weten hoe cool úw Nederlands is.

Ik bereid me voor op de test van 2030. In een cryonisch lab, dat spreekt voor zich.