fbpx

Krijg nieuwsbrief

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

 
 

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Mechelsesteenweg 155
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be
Menu

Sofie Begine: “Omarm taalverschillen tussen Vlamingen en Nederlanders.”

Sofie BegineHaar passie voor taal groeit nog elke dag. Een bewijs daarvan is haar derde boek dat dit najaar verschijnt. Met Wa zegt ge? Vlaamse spreektaal voor anderstaligen wil taaltrainer Sofie Begine de Vlaamse spreektaal verstaanbaar maken voor anderstalige Belgen. Maar ook meer en meer Nederlanders vinden de weg naar Sofie’s project Goesting in taal.

Vlaamse spreektaal

"Wij Vlamingen hanteren specifieke woorden die anderstaligen niet altijd goed vatten. Die Vlaamse spreektaal bekendmaken bij wie een andere moedertaal heeft: daarmee ben ik dagelijks bezig. En hoewel ik focus op anderstalige Belgen, bespeur ik meer en meer interesse bij onze noorderburen."

"Als taalleerkracht ondervond ik dagelijks aan den lijve hoe moeilijk anderstaligen het hebben om onze spreektaal te verstaan. Je hebt inzicht nodig in de vele accenten en dialecten om een gesprek bij de bakker of in de supermarkt écht te begrijpen. Met een cursus Standaardnederlands alleen sta je maar moeilijk je mannetje."

Ge en gij

"Ik kan me heel goed vinden in jullie project. Visies die vertrekken vanuit de praktijk hebben bij mij altijd een streepje voor. En dat valt me bij Schrijf.be heel erg op. Geen top-downperspectief maar wel een nuchtere analyse: wat is het probleem en hoe pakken we het aan? Een boodschap moet aankomen. En dan is het belangrijk dat de ontvanger meteen mee is. Is dat niet zo? Dan moet je ingrijpen."

"Natuurlijk is standaardtaal belangrijk. Maar blind zweren bij Standaardnederlands is zinloos. Hoewel vele Vlamingen zich blijven storen aan taalfouten als noemen in plaats van heten, ben ik geen fan van de concepten correct of niet correct. Ik bekijk taal liever vanuit de praktijk. Wat is er bijvoorbeeld mis met ge en gij? Inderdaad: niemand gebruikt ze in een presentatie, maar in de omgangstaal kraait er toch geen haan naar? Integendeel: je en jij komen bij ons vaak geforceerd over."

Blind zweren bij Standaardnederlands is zinloos

Nieuwe wereld

"Anderstaligen met dat soort nuances vertrouwd maken. Daarvoor zet ik me met hart en ziel in. Dat er nood aan is, bewijst het verhaal van een anderstalige dame. Zij dacht jarenlang dat haar Vlaamse echtgenoot hun kinderen aansprak met u. De uw in 'doe uw schoenen aan' of 'zet uw boekentas weg' was voor haar een beleefdheidsvorm. Waarom? Omdat ze het zo had geleerd in de les Nederlands. Toen ik haar duidelijk maakte dat we in Vlaanderen wel vaker u gebruiken in de spreektaal, ging er een wereld voor haar open. Op zulke momenten besef je dat je met iets nuttigs bezig bent."

"Voor anderstaligen die in Vlaanderen wonen en werken, is een goede kennis van de spreektaal dus meer dan een detail. Toch betekent dat niet dat alleen de spreektaal belangrijk is, want er is een standaardtaal in Nederland en een in Vlaanderen. Laten we beide varianten omarmen, erdoor gefascineerd raken én erkennen dat ze evenwaardig zijn."

 

Meer Sofie Begine

Sofie Begine’s gastblog op De Taalfluisteraar

Sofie Begine op Facebook

Sofie Begine op taalverhalen.be


Tevreden klanten aan het woord

Uitstekend! En die score geef ik zelden
Nieuwe generatie klanten vraagt om nieuwe generatie copywriters
Smaakt naar meer – veel meer
Wat een verbetering!
Onze uitnodiging was een groot succes
De inbegrepen correctieronde vind ik een hele geruststelling
De tekst past bij mij
Mijn perfecte match
Ik wist meteen waar ik moest zijn
SEO-experts en taaladepten in één
Vlotte maar doordachte werkwijze
Prima tekstkwaliteit, vlekkeloze projectopvolging
Deze mensen weten waarmee ze bezig zijn
Eén blik op jullie website en ik was overtuigd
Our main selling points stood out perfectly
Mijn technische wereld helder uitgelegd
De communicatie blééf gewoon lopen
Snel én goed
Klassieke bank gaat voor sprankelende aanpak
Snel, accuraat, betaalbaar

Wat klanten zeggen

De aangeleverde teksten zijn helemaal prima! Bedankt voor jullie dienstverlening!

Marvin Moentadj