Maandelijkse tip?

 
 

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Mechelsesteenweg 155
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be
Menu

Select your language

		string(2) "be"
	
		array(7) {
 ["title"]=>
 string(0) ""
 ["type"]=>
 string(7) "website"
 ["url"]=>
 string(49) "https://schrijf.be/nl/blog/sociale-media-en-video"
 ["image"]=>
 string(23) "images/logo-schrijf.png"
 ["description"]=>
 string(0) ""
 ["site_name"]=>
 string(10) "Schrijf.be"
 ["locale"]=>
 string(5) "nl-BE"
}
	
		array(6) {
 ["title"]=>
 string(0) ""
 ["type"]=>
 string(7) "website"
 ["url"]=>
 string(49) "https://schrijf.be/nl/blog/sociale-media-en-video"
 ["image"]=>
 string(23) "images/logo-schrijf.png"
 ["description"]=>
 string(0) ""
 ["site_name"]=>
 string(10) "Schrijf.be"
}
	

Waarom sociale media en video een gouden combinatie vormen

Sociale media en video een gouden combinatie Gastblog door Randy De Clercq, content creator en trainer bij Socialemediaburo.be.

Wie al eens surft op de socialemediakanalen, ontsnapt er niet aan: overal zie je video’s verschijnen. Video’s doen het goed op sociale media: ze vallen op en ze worden bevoordeeld in de algoritmes. En het leuke is: ze zijn niet voorbehouden voor de happy few. Iedereen met een smartphone kan kwaliteitsvolle video’s maken voor op sociale media.

Waarom video op sociale media?

Eén beeld zegt meer dan duizend woorden. Het mag dan al een oud gezegde zijn, in onze huidige beeldcultuur slaat het meer dan de nagel op de kop. Ellenlange teksten behoren stilaan tot de geschiedenis. Als mensen de gevreesde woordjes ‘lees meer’ zien verschijnen op hun tijdlijn, dan gaan ze vaak onverbiddelijk verder scrollen. Wilt u een wat langere boodschap kwijt, dan grijpt u het best naar een video.

Het opent meteen ook perspectieven naar een nieuwe doelgroep. De jongeren, die tot voor kort zo moeilijk te bereiken waren, of zij die al langer weigeren om lange teksten te lezen, kunt u nu eenvoudig bereiken met een korte video. Uw boodschap raakte nog nooit zo snel verspreid.
Een laatste reden om voor video te kiezen op sociale media is de authenticiteit. De gebruikers van sociale media houden van authentieke verhalen. Met een video kunt u als geen ander authentiek overkomen. Zonder tierlantijntjes, zonder effecten, gewoon u die spreekt tegen de volgers en fans op sociale media. Kan het authentieker?

Video op sociale media… Een zware investering? Nee!

Iedereen is wel overtuigd van het belang van video op sociale media. Maar een vaak gehoord tegenargument is de kostprijs. Videocamera’s en montageprogramma’s kosten veel geld, klinkt het.

Dat klopt, maar op vandaag hebt u lang geen professionele camera of duur montageprogramma meer nodig om kwaliteitsvolle video's te maken op een smartphone. De camera’s op de nieuwste smartphones zijn uitmuntend van kwaliteit. De producenten willen elkaar elk jaar weer aftroeven door met de beste camera naar buiten te komen. 4K, 5K, de K’s vliegen u elk jaar om de oren bij de voorstelling van de nieuwste toestellen.

Als u vandaag een filmpje maakt met uw smartphone en u bekijkt het vervolgens op uw televisietoestel, dan is die kwaliteit even goed als met een professioneel opnametoestel. Dus, waarom nog investeren in dure camera’s, als u al een kwaliteitsvol toestel op zak hebt zitten?

Idem met de montageprogramma’s. U kunt vandaag inderdaad nog altijd dure programma’s kopen om te monteren, maar het internet staat vol met gratis apps om je video’s aan elkaar te plakken.

Aan de slag met video? Horizontaal of verticaal filmen?

Gaat u aan de slag met video? Super! Nog niet? Waarom niet? Neem die smartphone vast, film maar en begin te praten. Eenmaal die eerste drempel over, bent u zo vertrokken!

Voor wie alvast aan de slag gaat, hebben wij nog enkele tips in petto rond filmen met de smartphone.

Film horizontaal. Het is bij veel smartphonegebruikers een gewoonte om verticaal te filmen. Logisch ook, want de ‘natuurlijke’ houding bij het gebruik van een smartphone is verticaal. Gaat u filmen? Dan is de reflex ook om hem verticaal te houden.

Verticaal filmen heeft echter enkele nadelen: het komt onnatuurlijk over. De menselijke blik is horizontaal, ogen staan nu eenmaal naast elkaar in plaats van onder elkaar. U kunt ook veel meer in beeld brengen als u horizontaal filmt. Bij verticale beelden krijgt u vooral veel lucht en grond in beeld.

Toch zijn er heel wat mensen, vooral jongeren, die oproepen om meer verticaal te filmen. Zo krijg je, volgens hen, een mooier beeld als je filmpje wordt getoond in smartphone-apps (zeker in stories). Over smaken en geuren, nietwaar.  Denk er vooral op voorhand even over na waar u de video zult posten, op een tijdlijn of in een story? En film vervolgens horizontaal of verticaal. Maar onthou: horizontaal is nog altijd het meest gebruikte format.

Ondertitel uw filmpjes

Een tweede tip die we u graag meegeven is om ondertiteling te voorzien bij uw filmpjes. Tot 85 procent van de mensen die uw filmpje zien, kijken zonder klank. Op de trein, in de bus, aan de ontbijttafel of op het werk: het is niet overal mogelijk of aangewezen om de klank van je smartphone aan te zetten.

Ondertiteling kunt u voorzien met de teksttool van een montageprogramma. Wilt u liever niet één voor één alle zinnen en woorden typen? Dan bestaat er een handige gratis app van Apple, die tijdens het opnemen automatisch ondertiteling op uw filmpje zet: Clips. Helaas enkel voor iPhone te verkrijgen.

Een filmpje voor elk platform

Maakt u een filmpje voor op uw Facebook? Instagram? of LinkedIn? Zorg er dan telkens voor dat u het rechtstreeks op de betreffende site uploadt. Laad dus telkens opnieuw het filmpje apart op, een keer op Facebook, een keer op Instagram, enzovoort.

Ga niet uploaden op YouTube om vervolgens uw link te delen op alle socialemediakanalen. Links naar externe sites worden altijd ‘afgestraft’ in het algoritme. Video’s op het eigen platform worden net beloond!

Interesse om bij te leren over de mogelijkheden van video met je smartphone? Word lid van Someflex en u krijgt onmiddellijk toegang tot alle snackable videolessen!

Copywriting mythes