string(2) "be"
array(7) { ["title"]=> string(0) "" ["type"]=> string(7) "website" ["url"]=> string(44) "https://schrijf.be/nl/blog/schrijf-beter-185" ["image"]=> string(23) "images/logo-schrijf.png" ["description"]=> string(0) "" ["site_name"]=> string(10) "Schrijf.be" ["locale"]=> string(5) "nl-BE" }
array(6) { ["title"]=> string(0) "" ["type"]=> string(7) "website" ["url"]=> string(44) "https://schrijf.be/nl/blog/schrijf-beter-185" ["image"]=> string(23) "images/logo-schrijf.png" ["description"]=> string(0) "" ["site_name"]=> string(10) "Schrijf.be" }
Schrijf.beter 185
- Laat de deelnemers eerst in stilte een aantal gedachten neerpennen: Wat verstaan ze onder het thema, waarom kozen ze voor dit topic, wat vinden ze van dit beleidspunt,...?
√ ... neerpennen: wat ze onder het thema verstaan, waarom ze voor deze topic kiezen en wat ze van dit beleidspunt denken, ...
Na een dubbelpunt komt er normaal geen hoofdletter. De rode vraagzinnen staan er dus maar een beetje verloren bij. In de groene zin heb je een grammaticaal verantwoorde oplossing voor de misjmasj van erboven. Ik streek ook de tijden glad: allemaal tegenwoordige tijd, dat komt sterker over. Ik heb ook 'dit topic' vervangen door 'deze topic' (ik mocht na groen licht van de Woordenlijst :)) om een mooie tegenstelling te creëren met 'dit beleidspunt'. Bovendien moet je voor en na een beletselteken een spatie invoegen. Heb ik dus braaf in de groene versie gedaan.
- Zo kan zij haar missie zo goed mogelijk vervullen.
√ ... missie optimaal volbrengen.
Een taak vervul je, een missie volbreng je. En u kent mij al langer: als ik drie woorden kan vervangen door één (dat exact hetzelfde zegt), dan doe ik dat. Zo ben ik ...
Je kunt je ook afvragen waarom die 'kan' blijft staan. Schrijf.be schrijft krachtige teksten en met 'kunnen' heb je altijd een verzwakte schakel in je zin. Klopt, maar hier was het echt een 'potentialis': ze kon nog altijd falen.
- Daarom breidt de burgemeester een vervolg aan de Veilig schoolbegin-campagne.
√ ... breit de burgemeester ... de Veiligschoolbegin-campagne.
Brrr, een burgemeester die breit ... times they are a-changing! Maar goed, alle respect, want breien is op dit ogenblik hot, dus waarom niet! Toch liever dat dan een verkeerd werkwoord op deze plek, want breiden kun je alleen maar 'uit'. En dat is hier niet van toepassing. Het laatste woord van deze zin is dus eigenlijk Veiligschoolbegincampagne: een samenstelling die bestaat uit drie leden, waarvan het eerste lid alleen maar het tweede lid bepaalt, schrijf je in één woord. Maar voor de leesbaarheid voegde ik er een koppelteken in.
- Je dagprijs hangt af van je inkomen en betaal je wanneer je kindje komt.
√ ... inkomen. Je betaalt die wanneer je kindje komt.
Maar eerst kwam tante Betje: in de rode zin is dagprijs onderwerp van 'hangt af' en tegelijkertijd lijdend voorwerp van 'betaal'. Dat mag niet in het Nederlands: zelfs niet in Belgisch-Nederlands! :)
- Hij stond mee aan de wieg van de zestienpaginapers.
√ ... de 16 paginapers.
De Woordenlijst zegt dat we 1 meiviering, 11 julifeest en 24 uursdienst mogen schrijven. Dus denk ik dat deze schrijfwijze van 16 paginapers heel logisch is.