Maandelijkse tip?

 
 

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Mechelsesteenweg 155
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be
Menu

Select your language

		string(2) "be"
	
		array(7) {
 ["title"]=>
 string(0) ""
 ["type"]=>
 string(7) "website"
 ["url"]=>
 string(44) "https://schrijf.be/nl/blog/schrijf-beter-150"
 ["image"]=>
 string(23) "images/logo-schrijf.png"
 ["description"]=>
 string(0) ""
 ["site_name"]=>
 string(10) "Schrijf.be"
 ["locale"]=>
 string(5) "nl-BE"
}
	
		array(6) {
 ["title"]=>
 string(0) ""
 ["type"]=>
 string(7) "website"
 ["url"]=>
 string(44) "https://schrijf.be/nl/blog/schrijf-beter-150"
 ["image"]=>
 string(23) "images/logo-schrijf.png"
 ["description"]=>
 string(0) ""
 ["site_name"]=>
 string(10) "Schrijf.be"
}
	

Schrijf.beter 150

  1. Ik ben fier op wat we konden afdwingen aan extra begeleidingsmaatregelen in het kader van de transformatie.
   Ik ben trots op de begeleidingsmaatregelen die we bij de transformatie hebben afgedwongen.
   Trots ben je op je werk, je kinderen, je prestaties. Fierheid is een hogere graad van zelfbewustzijn en eer. Ik ben trots op de 150 Schrijf.beters, maar ik ben fier op mijn geboortegrond: Antwerpen, de mooiste stad van West-Europa en verre omstreken. :)
   Maar alle gekheid op een stokje ... merk je hoe ik heb gesleuteld aan de zure taalpap in de rode zin? Je moet er een kleine sensor voor inbouwen, maar als je erop begint te letten, laat het je niet meer los. En kun je zoveel blubber uit je zinnen snijden (of knijpen, wat doe je eigenlijk met blubber?) dat je er soms een groot (afvaltaal)bad mee vult.
 
  1. Zo kunnen de honderd vijftig medewerkers van een fiduciaire hun dossiers met elkaar delen en tegelijk hun klanten toegang geven.
   √ ... honderdvijftig ...  administratiekantoor ... cliënten
   Getallen van één tot duizend schrijven we aan elkaar. Fiduciaire is volgens Van Dale Belgisch en volgens Correct Taalgebruik fout. Het komt wel heel vaak voor in de vakliteratuur, dus raakt het ooit wel eens ingeburgerd, maar voorlopig ... En ten slotte: een winkelier heeft klanten, maar dienstverleners (zoals bankiers, advocaten en ... administratiekantoren) hebben cliënten.
 
  1. U ontdekt de streek met een splinternieuwe, comfortabele fiets, inbegrepen in de prijs.
   √ ... begrepen in de prijs of inbegrepen bij de prijs
   Ik heb het misschien al ... honderdvijftig keer gezegd, maar 'inbegrepen in' is niet koosjer! Je moet dat eens hardop zeggen. Dan hoor je dat het niet klopt. Pardon dat het wel klopt, maar dan letterlijk! Het stokt en het schokt: dus zocht ik een alternatief. En ik vond het bij Taaladvies.net. Een betrouwbaar taalmaatje. Eenvoudig, toch?
 
  1. Affiches, displays en kartonnage: als u er een reuze exemplaar van wilt, dan moet u bij ons zijn.
   √ ... reuzenexemplaar
   Reuze is een bijwoord, als je het combineert met een bijvoeglijk naamwoord. Bijvoorbeeld reuzesterk. 'Reuze' versterkt dan het bijvoeglijk naamwoord 'sterk'. En je schrijft het geheel in één woord en reuze zonder -n.
   Als je reus combineert met een zelfstandig naamwoord gebruik je de letterlijke betekenis 'als (van) echte reuzen'. Dan moet je grijpen naar reuzen: reuzenstoet, reuzeninspanning, zelfs reuzenmiereneter. Die eet minstens 150 mieren tegelijk op ...
 
  1. Die eersten zijn altijd wit gepoederlakt en overspuiten we in de kleur van de poort.
   √ ... eerste ... gelakt met poederverf. We overspuiten ze in de kleur van de poort.
   Eerst een makkie: 'eerste' verwijst naar zaken, dus geen -n in het meervoud! Maar dan een moeilijkie: 'poederlakken' staat niet in Van Dale en niet in de Woordenlijst. Misschien komt het er in 2015 wel in, maar voorlopig moet je even een omweg maken.
   Ten slotte een
   klassiekie: in de rode zin is 'de eersten' onderwerp van 'zijn' en tegelijkertijd lijdend voorwerp van 'overspuiten'. Kanniekie!
 

En op deze dag van nationale rouw is de rest ... stilte. Sinds woensdagmorgen is de blijheid om deze 150ste Schrijf.beter vervangen door medeleven. Want woorden kunnen niet uitdrukken wat een eindredacteur, een papa, een opa voelt als gebeurt wat is gebeurd. Ik buig eerbiedig het hoofd en hoop dat wij met z'n allen als gemeenschap de kracht vinden om de betrokkenen duidelijk te maken dat ze niet alleen staan. Niet nu, niet ooit, tot altijd ...