Maandelijkse tip?

 
 

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Mechelsesteenweg 155
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be
Menu

Select your language

		string(2) "be"
	
		array(7) {
 ["title"]=>
 string(0) ""
 ["type"]=>
 string(7) "website"
 ["url"]=>
 string(44) "https://schrijf.be/nl/blog/post-mortembattle"
 ["image"]=>
 string(23) "images/logo-schrijf.png"
 ["description"]=>
 string(0) ""
 ["site_name"]=>
 string(10) "Schrijf.be"
 ["locale"]=>
 string(5) "nl-BE"
}
	
		array(6) {
 ["title"]=>
 string(0) ""
 ["type"]=>
 string(7) "website"
 ["url"]=>
 string(44) "https://schrijf.be/nl/blog/post-mortembattle"
 ["image"]=>
 string(23) "images/logo-schrijf.png"
 ["description"]=>
 string(0) ""
 ["site_name"]=>
 string(10) "Schrijf.be"
}
	

Zuig daar maar een puntje aan, Shakes!

Onze taal armer geworden? Ik dacht het niet! De Amerikaanse datawetenschapper Matt Daniels maakte een tijdje geleden de resultaten van zijn onderzoek bekend. Hij deed een vergelijkende studie tussen het vocabulaire van Shakespeare en Herman Melville en de woordenton waar hedendaagse rappers in grabbelen. 

Benvolio, I got 99 problems, but the bitch ain't one ... 

Woordsmid Shakespeare staat bekend om zijn voluptueuze repertoire. Zijn hele oeuvre bevat maar liefst 28.829 unieke woorden. Hij introduceerde bovendien enkele pareltjes in de Engelse taal, zoals 'arch-villain' en 'vulnerable'. En ook Melville strooide zijn woord-'schat' kwistig in het rond. 

Onderzoeker Daniels selecteerde 35.000 woorden uit de teksten van de schrijvers en berekende hoeveel hiervan uniek waren. Voor Shakespeare waren dat er een indrukwekkende 5170 en Melville overstijgt de bard zelfs nog met 6022 unieke woorden. Daarna maakte hij de vergelijking met songteksten van de rapgrootmeesters van de twintigste eeuw. 

placeholder

                                                                                                  bron: https://www.nosweatshakespeare.com/hip-hop-shakespeare/

Post-mortembattle 

En wat bleek? Enkele moderne woordkunstenaars verpulveren gewoon de cijfers van William en Herman! Zo mag Aesop Rock zich the boss noemen met maar liefst 7392 unieke termen. De Beastie Boys doen dan weer niet onder voor Shakespeare. Zij evenaren zijn vocabularium én kregen het woord 'mullet' in het Oxford English Dictionary

Word up! 

Toch slaat niet iedere rapper zich op de borst met zijn woordkennis. Er kwamen ook enkele stumpers naar voren uit het onderzoek. De rode lantaarn gaat naar rapper DMX, die slechts 3200 unieke woorden op de teller heeft. En ook Puff Daddy, Snoop Dogg en Kanye West zijn waarschijnlijk niet de gedroomde teamleden bij Scrabble ... 

 

Maar hé, wie zegt dat je veel woorden nodig hebt om te overtuigen met je tekst? Denk maar terug aan deze blogpost. En ga zelf aan de slag met deze instructies van 'DeStorm'!