fbpx

Maandelijkse tip?

 
 

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Mechelsesteenweg 155
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be
Menu

Man over Woord

Vrijdagavond: sinds drie weken is de vrijdagavond voor mij niet meer hetzelfde. Om kwart voor negen regeert op Canvas een heer over het taalverkeer, een man over het woord in ... Man over Woord. Nee, ik vind Pieter Embrechts niet uitzonderlijk sexy. Maar ik denk wel dat hij een nieuwe, aangename wind blaast in de wereld van de taalprogramma's. Net zoals Schrijf.be dat doet in de wereld van de copywriting.

Chinees Limburgs

Neem nu de uitzending van vorige vrijdag. Als uitgeweken Antwerpenaar heb ik me altijd al verwonderd over de muzikaliteit van het Limburgs. Heerlijk om naar te luisteren, vind ik! Maar onmogelijk om na te doen. En toch: een merkwaardig verschijnsel. En heel reëel. Hoe dom de mopjes hierover ook zijn. Als ik mijn schoonmoeder in het Alkens bezig hoor, is het net alsof ik luister naar een aria. Voor haar is een geschreven tekst inderdaad een partituur! En na 37 jaar in Limburg, probeer ik mijn antwoorden terug te zingen in Algemeen Nederlandse klanken! Meestal tevergeefs, en dus eigenlijk lachwekkend zwak. Maar na vrijdag weet ik dat er een link bestaat tussen het Chinees en het Limburgs: en dan scheelt het toch een slok op de borrel. Dat heb ik over het Antwerps of het West-Vlaams nog niet horen zeggen! :)

Taalcreatievelingen

Man over Woord oogt fris en jong. Zelfs de opgevoerde professoren doen echt een poging om het ouderwetse geneuzel waarin filologen vroeger zo sterk waren, te vervangen door fris en plezant taalgebruik. Bovendien is de wetenschappelijke uitleg zo helder en transparant, dat zelfs een taalleek hem begrijpt. Of die taalleek zou echt helemaal analfabeet moeten zijn natuurlijk. Ook leuk is dat taalcreatievelingen zoals 'De Jeugd van Tegenwoordig' aan bod komen.

Vroeger bande de tv-taalpolitie elk afwijkend (aberrant heette dat toen ...) taalgedrag als de pest van het scherm. Nu mogen jongelui met frisse taalideeën hun ding komen doen. Heerlijk om ze bezig te horen, want ze denken over hun materie na: dat zinnetje met 'één formule en lauda niki' bewijst het.

Volwassen

Kortom: het lijkt wel alsof de VRT geen loze beloften maakte op zijn vorige Taaldag. Taalregisters gingen meer aan bod komen. Man over Woord slaagt er al grandioos in. Met een heel hippe formule: snel, gevat, grappig en relativerend. De oude schoolmeesterhouding van de toenmalige BRT heeft plaats geruimd voor een hapklare cocktail van frisse Embrechts-aanpak op een bedje van degelijke professorenresearch, gelardeerd met professionele beeldvoering en vooral heel down-to-earth getuigenissen. De scène in het (Limburgse) Chinese restaurant vond ik heel menselijk, maar eindelijk ook een beetje respectvol voor het Limburgs. Misschien toch een aanmerking: de taalregisters komen ook (te) uitdrukkelijk aan bod in de spreektaal van Pieter Embrechts. Een hele reeks Brabantse klanken kleuren zijn taaltje, maar een kniesoor die hierom maalt. Want de manier waarop hij de dingen zegt is misschien niet helemaal correct, wat hij zegt is heerlijk om te horen. Ik geniet er mateloos van!

En de vrouwen? Tja, die hebben misschien iets te veel oog voor de internagellaktische schoonheid van Pieter Embrechts. Maar ook dat mag ...