string(2) "be"
array(7) { ["title"]=> string(0) "" ["type"]=> string(7) "website" ["url"]=> string(40) "https://schrijf.be/nl/blog/kleine-bareel" ["image"]=> string(23) "images/logo-schrijf.png" ["description"]=> string(0) "" ["site_name"]=> string(10) "Schrijf.be" ["locale"]=> string(5) "nl-BE" }
array(6) { ["title"]=> string(0) "" ["type"]=> string(7) "website" ["url"]=> string(40) "https://schrijf.be/nl/blog/kleine-bareel" ["image"]=> string(23) "images/logo-schrijf.png" ["description"]=> string(0) "" ["site_name"]=> string(10) "Schrijf.be" }
Kleine Bareel
Zoals de meeste Belgen, sta ook ik - bijna - elke dag in de file. Om de verveling tegen te gaan, lees je dan alles wat er zich in de buurt van de stilstaande auto bevindt: bumperstickers, de namen van kinderen die op de achterruit gekleefd zijn en … verkeersborden.
De meeste borden op de autosnelweg melden je gewoon waar je bent: ‘Mechelen-Noord’, ‘Kontich’ of ‘Antwerpen-Oost’. Maar het laatste bord op mijn weg vermeldt: ‘Kleine Bareel’ … En dan vraagt een bloggende coördinator zich al eens af waar zo’n naam vandaan komt.
Tol betalen?
Na wat opzoekwerk blijkt dat de naam afgeleid is van de douanepost met – hoe kan het ook anders – een 'bareel' die hier vroeger stond. Als je in de middeleeuwen langs het noorden Antwerpen binnenkwam, moest je hier tol betalen.
‘Kleine Bareel’ ligt bovendien op de grens van de Antwerpse districten Ekeren en Merksem met de gemeenten Brasschaat en Schoten. Een ‘gewone’ plaatsnaam bestond dus niet voor deze afrit.
Grote Bareel
Ik hoor u al denken: dan moet er toch ook een ‘Grote Bareel’ zijn? Zeker, maar dat is dan weer een 'buurtschap' in Lommel, Noord-Limburg, ook Barrier genoemd. Wie zei ook weer dat Antwerpenaren altijd de grootste moeten hebben? ;-)