string(2) "be"
array(7) { ["title"]=> string(0) "" ["type"]=> string(7) "website" ["url"]=> string(48) "https://schrijf.be/nl/blog/is-showrooming-netjes" ["image"]=> string(23) "images/logo-schrijf.png" ["description"]=> string(0) "" ["site_name"]=> string(10) "Schrijf.be" ["locale"]=> string(5) "nl-BE" }
array(6) { ["title"]=> string(0) "" ["type"]=> string(7) "website" ["url"]=> string(48) "https://schrijf.be/nl/blog/is-showrooming-netjes" ["image"]=> string(23) "images/logo-schrijf.png" ["description"]=> string(0) "" ["site_name"]=> string(10) "Schrijf.be" }
Is 'showrooming' netjes?
Winkeliers zijn verontwaardigd over showrooming. En ú?
Als ik zeg: "Showroomen." Wat is dan uw reactie? Waarschijnlijk iets als: "Het juiste meervoud is showrooms." En misschien fluit u de s wel extra aan: "Sjowroemsss."
En gelijk hebt u. Al is uw antwoord niet meer zó vanzelfsprekend.
Want showroomen — het wérkwoord — duikt ook al op. Bijvoorbeeld in de Metro van 18 juni: "De klant is koning, de showroomende klant is dat niet."
Kopbreker
De meeste teksten scant u eerst. Wekken kop, foto's en tussentitels uw aandacht? Dan leest u verder.
De kop? "Showrooming is niet netjes". Fotootje van een hifizaak erbij. En mijn hersenactiviteit piekte. Showrooming? Zijn dat gezinnen zonder tv die zich in een winkel nestelen om er Familie te kijken? Of winkeliers die het thuis verkorven hebben? En dan maar in hun toonzaal blijven slapen?
Geen van deze fenomenen is strikt genomen netjes. Maar ze zijn ook geen showrooming.
Wat doet de showroomer dan wel?
De showroomer stapt een speciaalzaak binnen. So far so good. Hij klampt een verkoper aan. En wint gedetailleerd advies in over een aantal producten. Ook dát mag. Maar dan vertrekt hij. Voorgoed. En koopt hij zijn waar online. Handelaars, met andere woorden, zien de showroomer niet graag komen.
-ing in het Groene Boekje
En woorden als 'showrooming'? Ontvangen we die met open armen? Blijkbaar wel. Ze besparen ons heel wat denkwerk. Zo spreken we van 'timesharing', 'carjacking' en 'overacting'. En van 'namedropping', 'debriefing', 'recycling' en 'copywriting'. Ze staan in het Groene Boekje. Dat heb ik gedubbelcheckt.
'Toonzaalspionage'?
'Waterboarding' zul je niet vinden in de Woordenlijst. En 'showrooming' ook niet. Maar wie spreekt nu van 'gesimuleerde verdrinking'? Of van 'huichelachtige consumentenpraktijken'? Eén woord blijft beter plakken. 'Showrooming' dus. Of 'toonzaalspionage', voor puristen?
Vindt ú 'showrooming' — het woord — netjes? Zo nee: wat is úw alternatief?
PS Hét middel van winkeliers om de showroomer toch voor zich te winnen?
Uitpakken met hun USP. Maar dat is een ander verhaal ...