Krijg nieuwsbrief

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

 
 

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Mechelsesteenweg 155
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be
Menu

In de koffer duiken

Ik beken: ik ben een fan van Herman Van Molle. Toch zeker van het programma dat hij presenteert. De Canvascrack kluistert mijn vriend en mij aan de buis. IJverig spelen we mee en proberen we om ter snelst het juiste antwoord te vinden. Leuk ... maar vooral moeilijk. Soms gaat het mijn verstand te boven - of dat nu iets zegt over mijn IQ of over het niveau van de quiz, laat ik in het midden.

1 + 1 = 1

Er zijn gelukkig ook keren dat er wél een belletje gaat rinkelen. Zo had Herman het onlangs over kofferwoorden. Ook wel portmanteau, hypogram of blend genoemd. Het gaat om een mengwoord waarin twee of meer woorden versmolten zijn. Het kofferwoord bundelt de betekenis van de samengevoegde woorden.

Volgt u nog? Misschien leg ik het beter uit aan de hand van een voorbeeld: conculega is een kofferwoord. Gevormd door concurrent en collega. Ook Brangelina, de samensmelting van Brad (Pitt) en Angelina (Jolie), is er één.

Kofferplezier

Nu wil het toeval dat ik net een blog (jaja, web + log) in gedachten had over kofferwoorden. Nog voor Herman Van Molle erover begon. Omdat ik het zo'n mooi woord vind.

Kofferwoord: ik zag meteen twee eenzame woorden met elkaar in de koffer duiken en versmelten tot één geheel. De waarheid is minder sensueel. Het komt van het Engelse woord 'Portmanteau' - uiteraard van oorsprong Frans - dat voor een koffer met twee delen wordt gebruikt. 

Schattige ontdekking

Hoe ik er in hemelsnaam opkwam om over kofferwoorden te schrijven? Ik ontdekte er één ... een ontzettend schattig. Toen ik op zoek was naar voorbeelden van misboekjes - ook een copywriter zoekt voor zijn huwelijk wel eens naar schrijfsels van een ander. Ik vond er eentje van een koppel dat niet alleen op trouwen stond, maar ook hun pasgeborene wilde laten dopen. Het ging dus om een trouw en een doop ... een troopje dus.


Tevreden klanten

Webteksten die kleven
A pleasure to work with, from beginning to end
Professionaliteit waaraan je een punt kunt zuigen
Snel en professioneel: wat wil je nog meer?
Het hart van onze website
Goed voor planning en humeur
Jaarverslag in aantrekkelijk jasje
Verkiezingswebsite doen opvallen? Schrijf.be bellen!
We klimmen een onlinetrap hoger
Een baken van kwaliteit
Nieuwsbrief laat boekingen binnenstromen
Valse noot? Toch mooi lied!
Ik wilde er geen letter aan veranderen
De tekst spreekt verschillende doelgroepen aan
Mijn technische tekst slaat spijkers met koppen
Deze mensen weten waarmee ze bezig zijn
Onze mailing zit er boenk op!
Teksten onder stroom
Uitstekend! En die score geef ik zelden
Frisse en vernieuwende schrijfstijl

Wat klanten zeggen

Speech was een succes, idem voor het ganse feest!
Bedankt voor de super goede zorgen!

Vera Van Steenvoort
Advalorem Travel