fbpx

Maandelijkse tip?

 
 

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Mechelsesteenweg 155
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be
Menu

Het regeerakkoord, Heerlijk Helder

Geert Bourgeois blijkt een meester in eufemismen: "Het regeerakkoord is geen schoolvoorbeeld van heerlijk heldere communicatie." Zo biecht hij op tijdens de eerste episode van Hautekiets campagne 'Heerlijk Helder'. Jawadde dadde ...

Heerlijk Helder

De missie van Hautekiet

Hautekiet heeft een duidelijke missie: klare taal schenken. Net zoals Schrijf.be. Vechten tegen de taalgedrochten. Zo zet panellid Dirk Caluwé kordaat de aanval in. Zijn vijand? Het Vlaamse regeerakkoord. En dat is moeilijk te verslaan.

Dirk Caluwé knuppelt erop los

Het regeerakkoord hertalen naar begrijpelijk Nederlands. Dirk Caluwé gaat moedig de strijd aan. Heerlijk helder, het resultaat. En toch zouden wij er nóg een schepje bovenop doen. 

Vergelijk zelf:

Originele tekst uit het regeerakkoord

Hertaalde tekst door het Heerlijk helder-panel

Uw Schrijf.be-versie      
We bewaken de prijszetting door de bevoegdheden aan te wenden die ter zake ingevolge de zesde staatshervorming aan de gewesten zijn overgelaten, en brengen niet alleen de tariefcontrole onder bij de Vlaamse Milieumaatschappij, maar ontwikkelen ook een tariefregulering ter beïnvloeding van de drinkwaterprijs – rekening houdend met zowel de vaste kosten als het dalend verbruik – en ter beoordeling van de prijsvoorstellen van de drinkwatermaatschappijen. We bewaken de prijs van het water door de bevoegdheden uit te oefenen die we daarvoor door de zesde staatshervorming hebben gekregen. We brengen de tariefcontrole onder bij de Vlaamse Milieumaatschappij. Daarnaast zetten we een regeling op waarmee we de tarieven van het drinkwater kunnen beïnvloeden en de prijsvoorstellen van de drinkwatermaatschappijen kunnen beoordelen. We houden daarbij rekening met de vaste kosten en het dalende waterverbruik.

We waken over de waterprijs. De zesde staatshervorming geeft ons als Vlaams Gewest die bevoegdheid.

Hoe we dat doen? Door:
1. de tariefcontrole bij de Vlaamse Milieumaatschappij onder te brengen;
2. de tarieven voor drinkwater te reguleren.
Zo beoordelen én beïnvloeden we de prijzen van de drinkwatermaatschappijen. We houden daarbij rekening met de vaste kosten en het dalende verbruik.

Steden en gemeenten zijn dé regisseur van het lokaal woonbeleid. De Vlaamse overheid zal de regelgeving waar mogelijk beperken tot een regelgevend kader, dit met het oog op het bevorderen van maatwerk door de lokale besturen in functie van noden, behoeften en wenselijkheden van hun woonbeleid.

Steden en gemeenten spelen de hoofdrol,in het lokale woonbeleid. Daarom zullen we de regelgeving daarover zoveel mogelijk beperken tot een regelgevend kader. We bevorderen daarmee het maatwerk, zodat de lokale besturen beter kunnen inspelen op de eigen behoeften voor het woonbeleid. De hoofdrolspelers in het lokale woonbeleid? Dat zijn de steden en gemeenten. De Vlaamse overheid geeft hen meer ruimte om in te spelen op plaatselijke noden en wensen. Hoe? Met een breed regelgevend kader, in plaats van beknottende regeltjes.

 

Zo. We knuppelden de zinnen nog een kopje kleiner. Dirk, nu jij weer aan zet?


Lees ook