Maandelijkse tip?

 
 

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Mechelsesteenweg 155
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be




Menu

Select your language

		string(2) "be"
	
		array(7) {
  ["title"]=>
  string(0) ""
  ["type"]=>
  string(7) "website"
  ["url"]=>
  string(55) "https://schrijf.be/nl/blog/geen-tussentaal-in-de-school"
  ["image"]=>
  string(23) "images/logo-schrijf.png"
  ["description"]=>
  string(0) ""
  ["site_name"]=>
  string(10) "Schrijf.be"
  ["locale"]=>
  string(5) "nl-BE"
}
	
		array(6) {
  ["title"]=>
  string(0) ""
  ["type"]=>
  string(7) "website"
  ["url"]=>
  string(55) "https://schrijf.be/nl/blog/geen-tussentaal-in-de-school"
  ["image"]=>
  string(23) "images/logo-schrijf.png"
  ["description"]=>
  string(0) ""
  ["site_name"]=>
  string(10) "Schrijf.be"
}
	

Geen tussentaal in de school

Ik heb enkele dagen gewacht om te reageren. Want ik weet hoe velen op dit stukje straks reageren: "Dat zal wel, hij is eindredacteur, hij moét het Algemeen Nederlands wel verdedigen!" En toch trap ik de open deur maar in. Want inderdaad: ik wil echt niet dat Verkavelingsvlaams de norm in ons Vlaamse onderwijs, of op eender welke officiële plek, wordt. No way :-)!

Respect

Niet omdat ik dagelijks met taalfouten bezig ben. Nee, net andersom: ik ben ertegen omdat ik elke dag mensen begeleid die hun taal boetseren, verfijnen, aaien. En er de mooiste dingen mee doen. Met een waakzaam oog voor communicatie en resultaat. Maar tegelijk ook met een permanent hart voor originaliteit, respect voor de lezer en liefde voor taal.

Ik vind dat wie onderwijst diezelfde warmte voor taalschoonheid moet voelen en doorgeven. Dat doe je uit ... (opnieuw) respect voor wie in jouw klas zit. Dit is geen pleidooi tégen dialect of tussentaal. Wel een vóór cultuurtaal. Ik ben drietalig: notoir dialectspreker (Antwerps), vlot Verkavelingsvlaamsspreker (met vrienden en buren), maar ook verdienstelijk standaardtaalgebruiker. Ik verdedig ze alle drie op hun terrein. Maar ik laat niet tornen aan de taalnorm in het onderwijs, op tv of officiële functies. Ik vraag respect o.a. voor mijn eigen kleinkinderen en ik eis dat ze op school zoals bij hen thuis de kans krijgen om hun cultuurtaal te verrijken en te doorgronden.

Vanzelfsprekend

De media waren de hele week een forum voor allerlei standpunten. Geert Van Istendael, Hugo Camps en zovele anderen hebben tonnen argumenten geformuleerd. Een van de betere vond ik de stelling dat wij als Vlamingen niet te bekakt zijn om een prachtig zwembad of een protserige auto te kopen. Maar onze cultuurtaal vinden we dan weer wel te veel 'pink-omhoog'.

De drie academici uit Antwerpen hebben op al die argumenten wat pover nagesparteld. Ik vond in hun betoog geen enkel argument dat hout sneed. En mag ik er nog een bedenking aan toevoegen? Wat zouden de tussentaalvoorstanders ervan vinden om eens wat te gaan morrelen aan de wiskundenormen, de geschiedenisnormen, de wetenschapsnormen in ons onderwijs? "Ah nee, he, Marcel, dakannie!"

Dus: het is gewoon vanzelfsprekend voor iedere toekomstgerichte Vlaming dat hij kiest voor Algemeen Nederlands in het onderwijs, tijdens tv-informatieprogramma's en in de volledige officiële sector. Ik mag hopen dat deze discussie nu heel snel opdroogt en dat we overgaan tot de orde van de dag. Onze kinderen en kleinkinderen staan binnenkort in een mondiale omgeving, waarin ze vanuit hun eigen cultuurtaal andere talen en culturen moeten verkennen. Geef ze dus de identiteit waarop ze recht hebben: een die gebaseerd is op een cultuurdoordrongen moedertaal.