string(2) "be"
array(7) { ["title"]=> string(0) "" ["type"]=> string(7) "website" ["url"]=> string(41) "https://schrijf.be/nl/blog/flut-geen-frut" ["image"]=> string(23) "images/logo-schrijf.png" ["description"]=> string(0) "" ["site_name"]=> string(10) "Schrijf.be" ["locale"]=> string(5) "nl-BE" }
array(6) { ["title"]=> string(0) "" ["type"]=> string(7) "website" ["url"]=> string(41) "https://schrijf.be/nl/blog/flut-geen-frut" ["image"]=> string(23) "images/logo-schrijf.png" ["description"]=> string(0) "" ["site_name"]=> string(10) "Schrijf.be" }
Flut - geen Frut
De Gazet van Antwerpen heeft het licht gezien. Voortaan spreekt haar hoofdredacteur zijn prospecten in direct mails bij de voornaam aan. Lekker direct, dat hoort zo - toch?
Wel, ik heb nieuws voor jou, fruthoofdredacteur. Dat hoort niet zo. Meer nog, het getuigt van minachting van jouw prospecten, die jij van haar noch pluim kent. Zo, dat moest me even van het hart.
Ik wil niet dat jij me jijt, want dan jouw ik jou uit.
Doel gemist
"He Willem. Kom gerust wat dichterbij. Jaja, nog wat dichter... Geen krant staat zo dicht bij jou als de Gazet van Antwerpen."
Nou, ik dacht het niet. Geen krant staat verder van hoe ik wil aangesproken worden. Sla er maar eens de nieuwsbrief op na over het gebruik van jij of u.
Willempie!
En dan nog wat, heren marketeers en communicatiespecialisten. Het gebruik van een gekochte database is géén goed idee. Want ik heet niet 'Willem', wel 'Wim'. Jammer voor u, want die 'Willem' maakt dat ik nooit ofte nimmer meer spontaan naar uw krant grijp. Schuif voor mijn part de zwartepiet door naar de onwillige ambtenaar van de Mechelse burgerlijke stand. Want die vond 'Wim' in 1963 geen 'gangbare naam' en verving hem door 'Willem'.
Toch zong André van Duin het jaren geleden al: "Ik heet Wim, meer niet, maar wie me ziet, roept toch steeds weer Wil-lem-pie!"
Guielmus Augustinus
En zo moet u (tien?)duizenden prospecten voor het hoofd hebben gestoten.
Neem nu mijn vader, die ook Wim heet. Hoewel - in zijn tijd maakte een Grieks-Latijns geschoolde ambtenaar het nog bonter. Hij moest eigenlijk 'Wim Gust' heten. Maar dat kon niet door de burgerlijke beugel - zelfs 'Willem August' niet. Waarop de ambtenaar besloot om via een Franse omweg ('Guillaume') voor 'Guielmus Augustinus' te kiezen.
Het zal wel in mijn slechte natuur liggen, maar ik hoop zó dat er ook een direct mail vertrok met "Hé Guielmus Augustinus."