minisite: bool(false)

current Uri: /nl/blog/dollen-met-dellen

current Path: /templates/loft33-main/

currentPageIsHome: bool(false)

currentPageIsBlogArt: bool(true)

currentLang: string(5) "nl-BE"

Article: 1112

Article: Tips

					

Maandelijkse tip?

 
 

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Mechelsesteenweg 155
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be
Menu

Select your language

		string(2) "be"
	
		array(7) {
 ["title"]=>
 string(0) ""
 ["type"]=>
 string(7) "website"
 ["url"]=>
 string(44) "https://schrijf.be/nl/blog/dollen-met-dellen"
 ["image"]=>
 string(23) "images/logo-schrijf.png"
 ["description"]=>
 string(0) ""
 ["site_name"]=>
 string(10) "Schrijf.be"
 ["locale"]=>
 string(5) "nl-BE"
}
	
		array(6) {
 ["title"]=>
 string(0) ""
 ["type"]=>
 string(7) "website"
 ["url"]=>
 string(44) "https://schrijf.be/nl/blog/dollen-met-dellen"
 ["image"]=>
 string(23) "images/logo-schrijf.png"
 ["description"]=>
 string(0) ""
 ["site_name"]=>
 string(10) "Schrijf.be"
}
	

Dollen met dellen

Frank Dingenen

Gastblog door Frank Dingenen. Hij was decennialang alomtegenwoordig op het Vlaamse scherm. Programma’s als ‘PVBA Elektron’, ‘Meester, hij begint weer’ en ‘Videodinges’ zitten in ons collectieve geheugen gegrift. Daarnaast is Frank ook een begenadigd schrijver van liedjes- en andere teksten. Voor Schrijf.be toverde hij deze column uit zijn pen.

Mijn eerste dagtaak? Alle wulpse meiden – en dat zijn er algauw honderd – uit mijn privévertrek bannen. Jawel, ik beschouw mijn mailbox als iets persoonlijks en dus verwacht ik in het geheel niet dat een harem ‘meisjes van plezier’ zich de afgelopen nacht ongewild heeft opgedrongen als de liefde van mijn leven. Het zijn weliswaar spam girls en dus onbeduidend, denk je dan, maar niets is minder waar: als je ze aantikt, word je in een bizarre wereld ondergedompeld.

Schaamnamen

Zelden of nooit zijn het Nederlandstalige vrouwen. Gelukkig is de intieme voertaal van alle tijden en grenzen. En laten de nicknames van de meiden weinig aan de verbeelding over. De voltallige ‘Pussycat’ van Balthazar Boma uit FC De Kampioenen verbleekt erbij. Want Lulu, Minou, Bijou en Babouche zijn onschuldige koosnaampjes in vergelijking met schaamnamen als Coolgirl, Yummy Babe, 5Stars Babe, Clitoria, Prunella en Duracella.

Soms lijkt het wel alsof ze met vereende krachten aan het koppelen gaan: van Mandarine en Clémentine over Minette en Jeanette tot Carmen en Pascale. Ook onze koninklijke familie biedt gul haar diensten aan, met Paola, Mathilde en Delphine. Zelfs de katholieke kerk stuurt haar madonna’s op me af: van Maria en Magdalena over Fatima en Bernadette tot Gloria en Halleluja!

Erotische copywriter

Wie een mondje Italiaans of Frans verstaat, staat versteld van de directe taal die dergelijke dellen verkondigen. Allemaal voegen ze een motto toe aan hun naam, waarvan ik u de letterlijke vertalingen bespaar. Het lijkt wel of ze allemaal een copywriter in dienst hebben. Sta me toe enkele slagzinnen met dichterlijke vrijheid – maar zelfs kuiser dan het origineel – te vertalen:
‘Mimi: maxi of mini, ik verwen jouw zizi!’
‘Allumette: steekt het vuur aan je lont. Dit gaat vonken geven!’
‘Bougie: voor een klein onderhoud!’
‘Trampoline: wippen tot je erbij neervalt.’
‘Anestesia: pleziert je tot de dood.’
‘Orgasmaman: verwent jonge binken.’

Viraal weerwerk

Ik maak me danig boos om de ongebreidelde taal die deze ‘puttane’ verkondigen. Mijn pc is weliswaar beschermd met een feilloos (en duur) antivirusprogramma, maar zou weerwerk moeten bieden. En zelf de afzendsters besmetten met onlinesoa’s die zich presenteren als Chlamydia, Gonorroea en Sifilide.
Ach, wat ik ook probeer, ik krijg die flutkutten niet uit mijn e-mailverkeer verbannen. Ik haalde er een ervaren informaticus bij die me precies uitlegde hoe ik dat wél moest doen. Het gevolg? Dubbel zoveel spammails. Les geleerd: reageer nooit op spam, want dan weet de afzender dat je mailadres ook daadwerkelijk actief is. Contraproductief dus, mijn herhaalde STOP!-verzoeken en andere lullige antwoorden die deze onzin zouden kunnen stoppen, zoals: "Get away, I’m gay!”

Grote kuis

‘Mail delivery failed’ werd zo de onderwerpregel die mijn e-mailverkeer terroriseerde. Toch kan ik niet anders dan mijn spammailverkeer controleren, want soms sluipen er ernstig bedoelde mails tussen de rommel. Al is het niet makkelijk om echte e-mails van spam te onderscheiden. Of spot u meteen de goedbedoelde e-mails tussen dit rijtje van verborgen verleidsters: Cinderella, Stella, Marcella, Nutella, Raphaella? Jammer, want nu mist u de kans van uw leven om wekelijks een megapot chocopasta met een bak bier aan huis geleverd te krijgen!

Althans, dat dénk je dan. Want ga ook op die mails nooit in, lieve lezer. Of u gaat ermee akkoord dat binnen de kortste keren uw e-mailverkeer wordt overspoeld door ‘sponsoren’ die allemaal op hun beurt hun koopwaar blootgeven. Met in hun gevolg alweer een peloton andere sponsoren. Een vicieuze cirkel, jawel.

Soit, nu ga ik me tegoed doen aan een lekker spamhapje: ik twijfel nog tussen een Madeleine-koekje of een Mon Chérie-praline. Toch eerst even hun baseline checken …

Alle rechten voorbehouden,
Frank Dingenen
28 maart 2018

Copywriting mythes