Maandelijkse tip?

 
 

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Mechelsesteenweg 155
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be
Menu

Select your language

		string(2) "be"
	
		array(7) {
 ["title"]=>
 string(0) ""
 ["type"]=>
 string(7) "website"
 ["url"]=>
 string(50) "https://schrijf.be/nl/blog/auhurk-van-warme-landen"
 ["image"]=>
 string(23) "images/logo-schrijf.png"
 ["description"]=>
 string(0) ""
 ["site_name"]=>
 string(10) "Schrijf.be"
 ["locale"]=>
 string(5) "nl-BE"
}
	
		array(6) {
 ["title"]=>
 string(0) ""
 ["type"]=>
 string(7) "article"
 ["url"]=>
 string(50) "https://schrijf.be/nl/blog/auhurk-van-warme-landen"
 ["image"]=>
 string(54) "https://schrijf.be/images/blog/augurken-in-een-pot.jpg"
 ["description"]=>
 string(0) ""
 ["site_name"]=>
 string(10) "Schrijf.be"
}
	

Auhurk van warme landen

augurken in een pot Hebt u de discussie over het gebruik van het woord allochtoon gevolgd? Ik niet. Nergens voor nodig. Ik heb zo mijn eigen terminologie. Dat blijkt uit het verhaal over die keer dat ik een broodje kocht in Antwerpen.

Gentse West-Vlaming in Antwerpen

Wat je moet weten: officieel ben ik al een tijdje Gentenaar, maar mijn West-Vlaamse accent blijft moeilijk te verbergen. Logisch, want Gent bestaat voor de helft uit ingeweken West-Vlamingen.

Voor dit verhaal maakte ik een uitstapje naar Antwerpen. Dat is even reizen, dus ik kreeg honger. Ik stapte een broodjeszaak binnen en bestelde een broodje met kaas en alle groentjes, behalve augurk. Ik hou niet zo van augurk.

Auhurk

"Zonder wat?" vroeg de broodjesmaakster. "Zonder augurk", zei ik. Ze verstond me niet en ik moest het nog twee keer herhalen. Haar twee collega's begrepen ook al niet wat ik bedoelde. Maar zodra ik ze aanwees, snapten ze wat ik met die 'auhurk' bedoelde. Lachend vroeg het broodjesmeisje me waar ik vandaan kwam. Want West-Vlamingen steken natuurlijk niet elke dag hun taalgrens over.

Warme landen

Dat vond ik dan weer grappig, want het broodjesmeisje én haar twee collega's waren duidelijk in warme landen geboren. Of hun ouders of grootouders toch alleszins. Sommige gemeenten zouden ze allochtonen noemen. Andere gemeenten dan weer net niet. En zij vroegen mij waar ik vandaan kwam. Een mooi bewijs van integratie, noem ik dat. "Bruhhe", zei ik, maar dat kenden ze niet.