Krijg nieuwsbrief

Please enable the javascript to submit this form

 
 

Hier het cookiemonster. Geeft u mij een kruimeltje? (Wees gerust: uw privacy is ons menens!)

Ja

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Willem Geetsstraat 9, 2800 Mechelen
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be
Menu

Auhurk van warme landen

augurken in een potHebt u de discussie over het gebruik van het woord allochtoon gevolgd? Ik niet. Nergens voor nodig. Ik heb zo mijn eigen terminologie. Dat blijkt uit het verhaal over die keer dat ik een broodje kocht in Antwerpen.

Gentse West-Vlaming in Antwerpen

Wat je moet weten: officieel ben ik al een tijdje Gentenaar, maar mijn West-Vlaamse accent blijft moeilijk te verbergen. Logisch, want Gent bestaat voor de helft uit ingeweken West-Vlamingen.

Voor dit verhaal maakte ik een uitstapje naar Antwerpen. Dat is even reizen, dus ik kreeg honger. Ik stapte een broodjeszaak binnen en bestelde een broodje met kaas en alle groentjes, behalve augurk. Ik hou niet zo van augurk.

Auhurk

"Zonder wat?" vroeg de broodjesmaakster. "Zonder augurk", zei ik. Ze verstond me niet en ik moest het nog twee keer herhalen. Haar twee collega's begrepen ook al niet wat ik bedoelde. Maar zodra ik ze aanwees, snapten ze wat ik met die 'auhurk' bedoelde. Lachend vroeg het broodjesmeisje me waar ik vandaan kwam. Want West-Vlamingen steken natuurlijk niet elke dag hun taalgrens over.

Warme landen

Dat vond ik dan weer grappig, want het broodjesmeisje én haar twee collega's waren duidelijk in warme landen geboren. Of hun ouders of grootouders toch alleszins. Sommige gemeenten zouden ze allochtonen noemen. Andere gemeenten dan weer net niet. En zij vroegen mij waar ik vandaan kwam. Een mooi bewijs van integratie, noem ik dat. "Bruhhe", zei ik, maar dat kenden ze niet.

Reageer

Tevreden partners

In één woord? Kwaliteit!
Eerdere samenwerking opende deuren
Teksten om blind op te vertrouwen
A pleasure to work with, from beginning to end
Pietje-precies heeft een nieuwe naam!
Hoe jullie met taal spelen, daarvoor doe ik mijn hoedje af!
Overtuigende mailing tegen scherpe prijs
Eindredacteur met scherpe ogen
Jaarverslag in aantrekkelijk jasje
Scherp, snel, en sympathieker dan Statler en Waldorf
Ik had meteen door dat ze écht met hun vak bezig zijn
Tot zeven keer meer respons
Zó anders dan wat je elders leest!
Taalvirtuoos komt aan zijn trekken
Ik wist meteen: dít is het!
¡Fantástico!
Er kon niets beter aan de samenwerking
Op héél korte tijd en toch geen haastwerk
Ik wilde er geen letter aan veranderen

Wat klanten zeggen

We zijn tevreden met de teksten en hopen in de (nabije) toekomst nog eens een beroep op jullie te kunnen doen.

Anita Poot-Derksen
Batavus fietsen