Maandelijkse tip?

 
 

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Mechelsesteenweg 155
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be




Menu

Select your language

		string(2) "be"
	
		array(7) {
  ["title"]=>
  string(0) ""
  ["type"]=>
  string(7) "website"
  ["url"]=>
  string(39) "https://schrijf.be/nl/blog/301-htaccess"
  ["image"]=>
  string(23) "images/logo-schrijf.png"
  ["description"]=>
  string(0) ""
  ["site_name"]=>
  string(10) "Schrijf.be"
  ["locale"]=>
  string(5) "nl-BE"
}
	
		array(6) {
  ["title"]=>
  string(0) ""
  ["type"]=>
  string(7) "website"
  ["url"]=>
  string(39) "https://schrijf.be/nl/blog/301-htaccess"
  ["image"]=>
  string(23) "images/logo-schrijf.png"
  ["description"]=>
  string(0) ""
  ["site_name"]=>
  string(10) "Schrijf.be"
}
	

301 beter dan 404

Bestaat een webpagina niet meer? Dan hebt u er alle belang bij om de bezoeker met een prima 404-pagina op te vangen. Toch kan het nog beter.

Kijk door Googles bril

Bekijk het eens zoals Google het bekijkt. Waarom zou hij nog zijn 'klanten' (zoekers) naar u doorsturen? Als u hen met uw 404 opnieuw laat zoeken naar de juiste pagina? Zo'n website verdient toch geen hoge positie in de zoekresultaten ...

Behandel uw bezoekers én Google dus met respect. Geef zelf aan welke webpagina naar waar verhuisd is. De beste manier om dat te doen? Voeg één .htaccess-bestand toe aan uw website, en zet daar alle 301-redirects in. Daarmee zegt u tegen iedere bezoeker (van vlees en bloed, of een zoekrobot) dat een bestand permanent verplaatst werd. En brengt u hen automatisch op de vervangpagina.

Bovendien wipt Google dan de oude URL uit zijn zoekresultaten om hem definitief te vervangen door de nieuwe URL. Iedereen tevreden!

Nieuwe websites en SEO

Als geboren en getogen SEO-copywriters maken we het al te vaak mee. Een klant is apetrots op zijn nieuwe website met (onze) schitterende teksten. Maar hangt enkele dagen later aan de telefoon om te vragen waarom hij uit de Google-zoekresultaten gedonderd is: "Jullie schreven mijn webteksten toch net zodat ze hoger zouden scoren!?", klinkt het verkrampt.

Klopt: dat doen ze ook ... áls Google weet waar hij ze kan vinden. Want met een nieuwe website (en een ander cms) veranderen ook vaak de URL's van de pagina's.

Van oud naar nieuw

Concreet voorbeeld? Begin 2014 creëerden wij deze nieuwe Schrijf.be-website. De webpagina met ons SEO-aanbod verhuisde noodgedwongen van www.schrijf.be/nl/teksten/seo-webteksten/ naar www.schrijf.be/nl/teksten/seo-webtekst/nl/teksten/seo-webteksten/

Maar typt u gerust nog www.schrijf.be/nl/teksten/seo-webteksten/ in: u komt meteen op de nieuwe pagina – en Google ook. Daarvoor zorgt ons .htaccess-bestand. Het resultaat? Toen de nieuwe website live ging, bleef de nieuwe SEO-pagina net zo goed scoren als de oude.

Mijn tip? Zie er nauwlettend op toe dat uw websitebouwer élk oud bestand naar zijn nieuwe URL laat verwijzen. (Dat lukt trouwens ook voor volledige mappen.)

404's in Google Analytics

Bij een websiteverhuizing ziet u vast enkele pagina's over het hoofd. En vroeg of laat verandert u wel de URL van een webpagina. Zodat uw bezoekers én Google toch op de gevreesde 404 vastlopen. Hoe weet u waar dat gebeurt? Het Google-webmasterhulpprogramma somt de crawlfouten voor u op – toch als u Google Analytics draait op uw website.

Online-.htaccess tool

Staat u er alleen voor – zonder webbouwer – en bent u een 'codedummy'? Maak dan uw eigen .htaccess-bestand met een gratis onlinehulpmiddel. En upload dat bestand in de root van uw website (waar ook uw homepage staat).

Alles weten over de wondere wereld van .htaccess? Waarmee u trouwens ook mappen of bestanden ontoegankelijk maakt voor vreemden? Raadpleeg Taming the Beast. 

Moeilijk? Schrijf.be helpt u.