Maandelijkse tip?

 
 

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Mechelsesteenweg 155
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be
Menu

Select your language

		string(2) "be"
	
		array(7) {
 ["title"]=>
 string(0) ""
 ["type"]=>
 string(7) "website"
 ["url"]=>
 string(59) "https://schrijf.be/nl/blog/10-timemanagement-tips-schrijven"
 ["image"]=>
 string(23) "images/logo-schrijf.png"
 ["description"]=>
 string(0) ""
 ["site_name"]=>
 string(10) "Schrijf.be"
 ["locale"]=>
 string(5) "nl-BE"
}
	
		array(6) {
 ["title"]=>
 string(31) "Schrijf sneller dan uw schaduw!"
 ["type"]=>
 string(7) "article"
 ["url"]=>
 string(59) "https://schrijf.be/nl/blog/10-timemanagement-tips-schrijven"
 ["image"]=>
 string(50) "https://schrijf.be/images/timemanagement_kopie.jpg"
 ["description"]=>
 string(149) "Loopt u weleens tegen een writer's block aan? Of springt u maar moeizaam over deadlines? Volg dan deze tien tips om vlotter én beter te schrijven. "
 ["site_name"]=>
 string(10) "Schrijf.be"
}
	

10 timemanagementtips om vlotter te schrijven

timemanagement kopie Schrijven vraagt opperste concentratie en tijd. Veel tijd. Vaak is er te weinig tijd. Dan slaat de stress toe. Soms is er veel tijd. Dan liggen afleiding en uitstelgedrag op de loer. Tot je oog in oog staat met de onverbiddelijke deadline. En er weer tijd te weinig is. Hopeloos? Met deze 10 timemanagementtips trapt u niet meer in de val:

1. Raak bewust van de tijd

Schat bij elke nieuwe tekst in hoeveel tijd u nodig hebt. En hou bij hoeveel u daadwerkelijk spendeert. Zo krijgt u voeling met de klok, maakt u een haalbare planning op en weegt u uw inspanning af tegen de return.

2. Schrijf nooit zonder deadline

"Work expands to fill the time available for its completion." Zo luidt de wet van Parkinson. Hebt u zeeën van tijd? Dan vaart uw werk met u weg. Daarom: ook al legt uw baas of opdrachtgever u geen termijn op, stel uzelf toch een deadline. Of doe het niet, en blijf oeverloos dobberen.

3. Win tijd met grondige voorbereiding 

Abraham Lincoln zou ooit gezegd hebben: "Give me six hours to chop down a tree and I will spend the first four sharpening the axe." Over de exacte uren wordt gediscussieerd. Maar het belangrijkste is: bereid u voor. Schrijf niet als een kip zonder kop. Win informatie in. Maak een plan. 

4. Pas op voor perfectionisme (1): die eerste zin

De eerste zin van uw tekst is misschien wel de belangrijkste. Waar! Maar dat wil niet zeggen dat die ook als eerste, en meteen in perfecte staat op papier moet staan. Schrijf dóór. Transcribeer uw verhaal desnoods in eerste instantie zoals u het tegen een voorbijganger zou vertellen. Bijschaven is voor later.

5. Pas op voor perfectionisme (2): wanneer is het af?

Over dat bijschaven: wilt u dat zo efficiënt mogelijk doen? Gun uw eerste versie dan een lees hem daarna hardop. Pas dan ziet u de scheve zinnen, foute woordkeuzes, dt-fouten en onlogische kronkels. Blijf niet polijsten. Sneller schrijven is vaak: sneller loslaten.

6. Schrijf wanneer uw concentratie het sterkst is

Bent u tijdens de ochtendlijke koffierush enkele uren scherp gefocust? Of leeft u – in tegenstelling tot mij – helemaal op na de middagboterhammen? Benut in elk geval uw beste momenten om te schrijven. En spaar e-mails, administratie en telefoontjes voor de downtime.

7. Vecht niet tegen de bierkaai

Soms schrijft u vlotjes een uur lang. En dan loopt u plots tegen een muur. Er komt geen zinnige letter meer bij en uw denkvermogen laat u in de steek. Doorzetten heeft dan geen zin. Verzet uw gedachten tijdens een wandeling, praat met een collega over iets totaal anders, ... Die tien minuten wint u daarna vlot terug.

8. Snoer alle pc- en smartphone-meldingen de mond 

U schrijft. Rechtsonder op uw scherm loopt een mail binnen. Even checken. U schrijft verder. Een collega vraagt iets via Skype. Kort antwoord. U schrijft verder. Uw smartphone zoemt. Wie of wat zou dat zijn? Op die manier wordt uw focus kaas met gaatjes. Zet alle meldingen uit.

9. Hou uw schrijfagenda luchtig

U hebt ongetwijfeld meer dan één schrijfopdracht op de plank liggen. Plant u die in uw Outlook- of Google-agenda? Prima. Zorg er wel voor dat u speling laat tussen uw taken. Loopt het schrijven dan niet zo vlot als verwacht? Of krijgt u plots telefoon? Dan komt u niet in de problemen met uw deadline.

10. Hak grote schrijfprojecten in porties

Grote schrijfvolumes – zoals websites – zijn verraderlijk. Grijp daarom van meet af aan de controle. Bepaal de omvang, leg die op een tijdas en hak in werkbare porties: hoofdstukken, websecties, ... Zet bij elke deelrealisatie een deadline, gun uzelf wat speelruimte en hou rekening met feedback- en opmaakrondes. Zo komt u ontspannen en tijdig tot een topresultaat.

Welke timemanagement-tip helpt ú wanneer u schrijft?

Vertel eens: wat is uw gouden tip voor timemanagement aan de schrijftafel?
Of waarmee worstelt u als u gedachten aan het scherm toevertrouwt?
Laat het ons weten!