string(2) "be"
array(7) { ["title"]=> string(0) "" ["type"]=> string(7) "website" ["url"]=> string(71) "https://schrijf.be/nl/blog/verwarrend-kerstmis-en-ingewikkeld-nieuwjaar" ["image"]=> string(23) "images/logo-schrijf.png" ["description"]=> string(0) "" ["site_name"]=> string(10) "Schrijf.be" ["locale"]=> string(5) "nl-BE" }
array(6) { ["title"]=> string(0) "" ["type"]=> string(7) "website" ["url"]=> string(71) "https://schrijf.be/nl/blog/verwarrend-kerstmis-en-ingewikkeld-nieuwjaar" ["image"]=> string(23) "images/logo-schrijf.png" ["description"]=> string(0) "" ["site_name"]=> string(10) "Schrijf.be" }
Verwarrend Kerstmis en ingewikkeld Nieuwjaar
Godsdienst is nooit mijn sterkste vak geweest (dat was Nederlands, natuurlijk :-)) Nochtans sleet ik zowel mijn lagere als mijn middelbare schooljaren in katholieke klassen. En de K in KUL stond ook niet bepaald voor ketterij. Toch wou ik dat ik wat beter had opgelet in de les. Dan zat ik nu niet in de religieuze knoei.
KerstKaart
Helemaal in de knoop raak ik van religieus hoofdlettergebruik. God weet hoe het allemaal juist in elkaar zit. Toen ik mijn kerstkaartjes (niet Kerstkaartjes) schreef, wist ik het echt niet meer. Wenste ik mensen nu een vrolijke kerstmis of Kerstmis? En hoe zat het met het n/Nieuwjaar? Om maar te zwijgen van paasklokken en paashazen. En God zelf: is die Goddelijk of goddelijk?
Google ex machina
Bij gebrek aan een bisschop in mijn persoonlijke vriendenkring, brengt internet raad. Taaladvies zegt: officiële feestdagen krijgen een hoofdletter. Vrolijk Kerstmis dus, en gelukkig Nieuwjaar. Maar de misviering op die dag? Dat is de kerstmis. En Nieuwjaar valt op nieuwjaarsdag. En God is goddelijk, maar de paus spreek je aan als Heilige Vader.
Ik probeer het allemaal te onthouden. En zet ondertussen een plaatje van dEUS op.