string(2) "be"
array(7) { ["title"]=> string(0) "" ["type"]=> string(7) "website" ["url"]=> string(44) "https://schrijf.be/nl/blog/verdwenen-woorden" ["image"]=> string(23) "images/logo-schrijf.png" ["description"]=> string(0) "" ["site_name"]=> string(10) "Schrijf.be" ["locale"]=> string(5) "nl-BE" }
array(6) { ["title"]=> string(0) "" ["type"]=> string(7) "website" ["url"]=> string(44) "https://schrijf.be/nl/blog/verdwenen-woorden" ["image"]=> string(23) "images/logo-schrijf.png" ["description"]=> string(0) "" ["site_name"]=> string(10) "Schrijf.be" }
Verdwenen woorden
Iedereen kent 'De Dikke Van Dale'. Officieel heet dat boek: 'Groot Woordenboek van de Nederlandse Taal'. Het is maar een van de woordenboeken die Uitgeverij Van Dale op de markt brengt.
Thesaurussen en Bargoens
Bij Schrijf.be hebben we een hele verzameling van de Van Dale-publicaties in de kast staan. Het Spreekwoordenboek, het Etymologisch woordenboek - Elke's favoriet, de Van Dale Thesaurus, ... Ze kunnen niet ontbreken in de Schrijf.be'ren-collectie.
Je vindt bij Van Dale ook iets minder gekende woordenboeken. Zo brachten ze in 2009 het 'Modern Bargoens Woordenboek' op de markt. Voor mensen die willen weten wat Bietskommer of luimen precies betekent. Ze hebben zelfs woordenboeken die ons meer uitleg geven bij termen als klimgeit of derny - voor de niet-wielerfanaten onder ons.
Verdwenen?
Hun nieuwste aanwinst? Het 'Modern verdwijnwoordenboek'.
Een boek vol woorden die niet meer, of bijna niet meer, in onze taal voorkomen. Zonde, in vele gevallen!
Want zeg nu zelf: achterkousig klinkt toch veel poëtischer dan achterdochtig. En wie zou er zich niet liever een beetje kwips dan misselijk voelen? Alleen moet je wel misschien oppassen om deze woorden opnieuw te gebruiken ... ze kunnen je wel eens voor leuterbol uitschelden!