Krijg nieuwsbrief

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

 
 

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Mechelsesteenweg 155
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be
Menu

Uw naam in braille

Slechtzienden en blinden kunnen in de achttiende eeuw niet lezen of schrijven. Tot een Parijse blindenschool de letters boven het blad verheft. Enig probleem: ze zijn zo groot, dat één zin een hele pagina in beslag neemt ...

Blinde gravin

Pellegrino Turri di Castelnuovo borduurt verder op dit idee, wanneer hij een schrijfmachine ontwerpt voor gravin Carolina Fantoni da Fivizzonno. En haar brieven bleven zelfs bewaard!
De Franse Raphigraphe gaat op die weg verder. Hij heeft een waaier van 10 stangetjes, die allemaal een gestileerd deel van bepaalde letters dragen. Om een 'A' te vormen, moet je bijvoorbeeld vier toetsen tegelijk indrukken.

Braille

Het mag duidelijk zijn: normale letters aanpassen aan slechtzienden, lijkt een omweg. En dat is het ook, omdat er inmiddels een alfabetsysteem voor blinden bestaat: braille.
De Franse Louis Braille wordt blind op zijn derde, maar is enorm leergierig. Hij komt in contact met het systeem dat militairen gebruiken om 's nachts berichten te lezen - met verheven punten en strepen. Dat vereenvoudigt hij tot zes puntjes in unieke combinaties, waarmee hij alle letters, cijfers en leestekens vormt. In 1929 is het braille-alfabet klaar voor gebruik.

Dit is bijvoorbeeld Schrijf.beleeft in braille:

Schrijf uw eigen naam in braille>

Plank en naald

De eerste brailleschrijvers zijn ver van gebruiksvriendelijk: ze bestaan uit een plank met gaatjes die je doordrukt met een stift - je maakt dus putjes in plaats van bolletjes. Gevolg: je moet van rechts naar links in braillespiegelschrift schrijven!

Slag en stoot

In 1892 komt daar eindelijk verandering in met de 'Brailler' van Hall (foto bovenaan). Hij heeft zes toetsen, die je in de juiste volgorde samen indrukt, waarna ze langs achter door een hamertje worden aangeslagen.


Lees ook

Wat klanten zeggen

Wat de teksten betreft: schitterend! Ik ken Schrijf.be al heel lang, en ik moet zeggen, na al die jaren, jullie kunnen het toch nog altijd opnieuw! Vanuit je teksten heb ik ook iets bijgeleerd, over hoe ik moet pitchen, over hoe ik op een andere manier, of in andere woorden iets moet overbrengen.

Willy Otto