Maandelijkse tip?

 
 

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Mechelsesteenweg 155
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be




Menu

Select your language

		string(2) "be"
	
		array(7) {
  ["title"]=>
  string(0) ""
  ["type"]=>
  string(7) "website"
  ["url"]=>
  string(59) "https://schrijf.be/nl/blog/tips-trics-voor-smartphonevideos"
  ["image"]=>
  string(23) "images/logo-schrijf.png"
  ["description"]=>
  string(0) ""
  ["site_name"]=>
  string(10) "Schrijf.be"
  ["locale"]=>
  string(5) "nl-BE"
}
	
		array(6) {
  ["title"]=>
  string(0) ""
  ["type"]=>
  string(7) "website"
  ["url"]=>
  string(59) "https://schrijf.be/nl/blog/tips-trics-voor-smartphonevideos"
  ["image"]=>
  string(23) "images/logo-schrijf.png"
  ["description"]=>
  string(0) ""
  ["site_name"]=>
  string(10) "Schrijf.be"
}
	

Tips & trics voor smartphonevideo's

tom rumesGastblog door Tom Rumes, opleidingshoofd en onderzoeker aan de Thomas More-hogeschool, professioneel trainer in binnen- en buitenland en coauteur van het boek 'How To Story'. Altijd zal hij straffe storytelling proberen te koppelen aan nieuwe technologie. Of het nu gaat over cross-, trans- of deep media … alles start nog altijd met een sterk verhaal!

Film je nu beter horizontaal of verticaal? Kijk vooral naar je eindgebruiker. Maak je een Insta Story ga dan volop voor verticaal. Wil je een video op je site die je kunt bekijken via YouTube én Facebook én Instagram én … dan kun je misschien beter horizontaal filmen. Er zijn heel veel dure theorieën rond het belang van vierkante video op Instagram, maar gezond verstand brengt je al een heel eind verder.

Straks ga ik dieper in op de nadelen, maar er zijn ook heel wat voordelen. Je hebt je smartphone altijd bij je. Geen uitvlucht meer om niet meer te filmen. Het toestel is ook draaiklaar in tien seconden. Toch een groot verschil met mijn grote camera en het veel te zware driepotige statief. Als ik je dan ga verplichten om allerlei functies manueel in te instellen of zwaar te investeren in extra materiaal, dan verlies je net die voordelen. De automatische functies op je smartphone leveren in de meeste omstandigheden zeer goede beelden op.

Je hebt je smartphone altijd bij je. Geen uitvlucht meer om niet te filmen.

Er zijn echter twee heel simpele technische instellingen die je, indien nodig, manueel zou kunnen doen. Zorg dat je beelden scherp zijn, zeker bij een interview. Meestal doet je toestel dat goed, maar mocht je twijfelen is het ook makkelijk instelbaar: even klikken op het object of de persoon die je scherp wilt via het schermpje van je smartphone. Blijf je langer klikken, dan blokkeer je de scherpte. Een tweede parameter is licht. Vooral tegenlicht kan je soms parten spelen. Even klikken en swipen naar boven of naar onderen, om het licht te regelen.

Het meeste verschil blijf je echter maken met je beeldcompositie. Dat heeft niks met budget te maken. Je kunt ook daarbij heel ver gaan, maar ik hou het bij drie simpele tips:

  • Zorg dat je beeld diepte heeft. Als je iemand interviewt, plaats die dan niet vlak voor een wand.
  • Hou de hoofdruimte, de ruimte tussen je hoofd en je kader, minimaal. Zo maak je je compositie vol.
  • Let op de kijkrichting. Een geïnterviewde die met zijn neus tegen het kader aanplakt, is gewoon niet mooi.

Zijn er dan geen verschillen met dure, grotere camera’s? Uiteraard wel. Zo heeft een smartphone vooral licht nodig. Ga je in een donkere ruimte opnemen dan zie je dat de videokwaliteit direct een pak minder is. Zoek dus lichte ruimtes op, of nog beter: ga naar buiten! Ook de audio is soms een zorgenkind. Op zich is er geen probleem, professionele radiojournalisten maken volwaardige radioreportages alleen met hun smartphone. Zij kunnen wel een pak dichter bij de mond van de persoon komen. Wil je toch goede audio voor smartphonevideo? Zoek het dan close en ga niet (veel) verder dan borstshot. En tart het lot niet. Probeer, indien mogelijk, storend omgevingsgeluid te vermijden. En dan is er nog de beeldstabiliteit. Elk jaar wordt dat beter en beter, maar wees je ervan bewust. Stabiele beelden zijn aangenamer om naar te kijken, ogen ook professioneler. Gebruik dus je twee handen, leun ergens tegenaan of plaats je elleboog op een tafel. Je kunt je toestel ook gewoon ergens neerpoten.

Beeldtaal is echt een taal met woordenschat, grammatica en dt-fouten. Net zoals je eerste zinnen niet van goud waren, is dat ook zo bij videoproductie. Durf te experimenteren en ga eens op zoek naar andere perspectieven, steek (stabiele) beweging in je beelden, varieer je kaders, … maar liefst wel met kennis van zaken. Een schuine kadrering, waarbij de horizon niet recht ligt, valt heel erg op en is onnatuurlijk. Wil je dat gebruiken dan heb je een reden nodig. Dat geldt ook voor beeldspringers of jump cuts. Mocht je geld te veel hebben, kun je altijd investeren in een stabilisator of microfoon. Niet noodzakelijk, maar o zo fijn zodra je de smaak te pakken hebt.

Dit lijstje is absoluut niet volledig. Ik heb het dus niet gehad over het belang van een extra powerbatterij, waarom je (nu) beter nog niet kan zoomen of waarom je de vliegtuigstand kunt inschakelen om je opnames niet te doen stoppen als de mama belt. Doelbewust ook. Ga je een eindeloze lijst maken, dan gaat het voor de meeste doelgroepen te ver en haken ze af.

It’s an app world after all

Bovenstaande tips & trics zijn vooral relevant voor zuivere videoproductie. Het grootste voordeel van de smartphone is misschien wel de appwereld die erachter zit. Heel veel organisaties zetten video in voor events. Zowel vooraf, tijdens als nadien. Laat ons dat nu eens vertalen naar toepassingen en apps.

… Je kondigt je event aan met een grafische video. Vroeger liet je die maken door de after effects-specialist van je grafische cel of een extern bedrijf. Nu doe je dat zelf met apps zoals Animated Text of Hype Tekst.

… Je geeft de laatste vijf toegangskaarten weg en doet dat met een gif. Die maak je met Boomerang.

… Je event loopt nog tot ’s avonds maar ’s morgens is het al heel druk. Trek nog meer volk aan met een timelapsevideo, gemaakt met Hyperlapse.

… Sommige mediatypes bestonden een aantal jaren geleden nog niet, denk maar aan cinemagraphs: foto’s waar een deel beweegt of video’s waar een deel stilstaat. Draw Motion of Plotaverse helpen je op weg.

… Ik herinner me nog dat ik diep in Premiere of Avid moest duiken om een tilt shift-video-effect te krijgen. Nu doe je dat heel snel met je vinger en de juiste app.

… Heb je geen zin of tijd om een volwaardige aftermovie te maken dan kun je ook je event filmen in één (veel te) lang bewegend shot. Nadien ga je aan de slag met de app Slow Fast of Slow Motion.

… Kleine testimonials een extra grafische AR-touch geven? Met de app Weird Type maak je nu nog het verschil.

… Kwaliteitsvolle video-opnames maak je met Filmic Pro of FV5, met professionele video-instellingen zoals zebra, witbalans of scherpteverlegging.

… En nadien monteer je alles tot een geweldig geheel met iMovie, Power Director of het splinternieuwe en veelbelovende Adobe Rush.

Het grootste voordeel van de smartphone is misschien wel de appwereld die erachter zit.

Je schilderspalet als communicatiemedewerker is de laatste jaren alleen maar groter geworden. Ook zo maak je het verschil op sociale media. En als je dan al die apps gebruikt: wees niet te gierig, omarm de beperkingen en combineer apps. Zo kun je perfect een generiek maken met Hype Text om die dan nadien in Adobe Rush te importeren.

Je hebt dus eigenlijk geen enkele reden meer om niet te starten. Iedereen heeft een smartphone, technisch zijn die toestellen meer dan oké en met een beetje verstand van zaken maak je heel mooie producten. The proof of the pudding is in the eating!

 Gastblog over nieuwsbrieven