string(2) "be"
array(7) { ["title"]=> string(0) "" ["type"]=> string(7) "website" ["url"]=> string(34) "https://schrijf.be/nl/blog/sos-not" ["image"]=> string(23) "images/logo-schrijf.png" ["description"]=> string(0) "" ["site_name"]=> string(10) "Schrijf.be" ["locale"]=> string(5) "nl-BE" }
array(6) { ["title"]=> string(0) "" ["type"]=> string(7) "website" ["url"]=> string(34) "https://schrijf.be/nl/blog/sos-not" ["image"]=> string(23) "images/logo-schrijf.png" ["description"]=> string(0) "" ["site_name"]=> string(10) "Schrijf.be" }
SOS - NOT
Joechei! Schrijf.be werd gespot door het platform Signalering Onjuist Spatiegebruik (SOS). U gelooft het nooit, maar dat probeert de ontwikkeling waarbij samengestelde woorden onterecht een spatie krijgen, een halt toe te roepen. U had het zelf niet kunnen verzinnen.
En nu wordt Schrijf.be met het vingertje gewezen. Omdat we op deze pagina 'internetteksten' mét spatie schrijven als 'internet teksten'.
Is er Gezond Verstand in de zaal?
En wat doet SOS dan? Even nadenken waarom uitgerekend een taalbureau dat doet? Neen hoor, dat zou van gezond verstand getuigen. Wat dan wel? Met het verstand op nul de nieuwe 'vondst' aan de databank toevoegen.
De (be)zoeker heeft gelijk
Vergeef me dat ik daar wat winderig van word. Want waarom vindt u op Schrijf.be beide vormen, SOS? Om Google te pleasen (ziezo: zo jen ik in één klap ook een of andere Stichting tegen het gebruik van het Engels in onze taal, hèhè). En de zoekmachine beide varianten aan te bieden om zo mogelijk hoger te scoren in zijn zoekresultaten. Want de logbestanden leren ons dat bezoekers vaker zoeken op 'internet teksten' dan op 'internetteksten' - ook al komen beide varianten op onze site voor. Taalevolutie, heet dat.
Bewust fout
Komen dergelijke 'fouten' ook voor in de teksten die wij voor onze klanten schrijven? Natuurlijk niet - tenzij zij uitdrukkelijk vragen om meer verkeer naar hun website. Daarom staan er op onze eigen site zelfs bewuste schrijffouten. Zodat de minder taalvaardige zakenman, die dus een tekstschrijver kan gebruiken, ons op het spoor komt. Moeten we daarvoor een petieterig stukje van ons werkinstrument - het Nederlands - opofferen? Dan doen we dat, hoewel met grote tegenzin.
Toch vinden we dát net iets minder erg dan schrijvers zonder schrijfopdrachten te worden. Want die zijn gevaarlijker: zij houden zich onledig met het sprokkelen van foutenlijstjes. ;-)