Krijg nieuwsbrief

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

 
 

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Mechelsesteenweg 155
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be
Menu

Snelwegtaal

snelwegtaal Vlaanderen NederlandEen optreden van Daan bracht me even geleden in het prachtige Middelburg. Niet het Middelburg in de buurt van Gent. Neen, we gingen die dag 'internationaal': Middelburg in het Nederlandse Zeeland. Prachtig stadje trouwens, met veel water en eeuwenoude verdedigingswerken.

Belgisch verkeersnieuws

Tijdens de rit ernaartoe reed ik langs Antwerpen. Altijd goed voor een portie fileleed. De verkeersinformatie had het over een ongeval ter hoogte van kilometerpaal elfendertig. Met andere woorden ... rustig blijven en gezapig aanschuiven.

Nederlands bulletin

Over de grens was de verkeersellende nog niet helemaal achter de rug. Ook op de E312 was een ongeval gebeurd. Maar in het radiobericht refereerde de presentator niet aan de kilometerpaal. Hij verwees naar de onheilsplek met de vermelding van de bijbehorende hectometerpaal.

Kilometer versus hectometer

Het basisconcept blijft hetzelfde: een kilometerpaal is een paal die vanaf een bepaald punt een afstand van een kilometer aangeeft. Een hectometerpaal is dan weer een paal die vanaf een bepaald punt ... een hectometer aangeeft. Logisch! Maar waarom het verschil?

Vragen ... zoveel vragen

Denken Belgen in grotere afstanden dan Nederlanders? Hoe bruikbaar is een kilometerpaal op een weg die geen volle kilometer lang is? Bestaan er ergens op de wereld decimeterpalen? Waarom spreek je nog altijd van een mijlpaal in de geschiedenis, terwijl we al jaren in kilometers tellen?

Kwestie van grootte

Een mogelijke verklaring: de groene bordjes langs de Nederlandse wegen zijn allemaal even groot — zowel voor de 'volle kilometers' als de tussenliggende hectometers. In België heb je grotere rood-witte kilometerborden en kleine, witte hectometerborden. Zou dat er wat mee te maken hebben?

Rock on!

Oh ja, het optreden van Daan was trouwens eentje om in te lijsten. Prachtige setting, enthousiast publiek en hartelijke ontvangst! En achteraf gezien, ging de tijd in de file met al die taalvragen razendsnel voorbij. Aanrader voor wie geregeld in - pakweg - Sterrebeek passeert. :-) Met welke antwoorden komt u op de proppen?


Tevreden klanten

Heel herkenbaar voor onze klanten
De ideale partner die zekerheid geeft
Meteen dol op de schrijfstijl
Dynamische taalprofessionals
Nieuwe generatie klanten vraagt om nieuwe generatie copywriters
Copywriter met oog voor onze eigenheid
Door dat Vlaamse tintje zijn we geloofwaardiger
Deze mensen weten waarmee ze bezig zijn
Tekst even belangrijk als vorm
Georganiseerd, persoonlijk, helder
¡Fantástico!
Weinig geblaat en veel wol
Overtuigende mailing tegen scherpe prijs
Eindredacteur met scherpe ogen
Uitstekende partner voor elke taalklus
Vlamingen die Nederlanders begrijpen
In één rechte pennentrek naar de finish
De 'vloek der kennis' omzeild
Interalu smart ceilings
Authentiek voer voor moderne lezers

Wat klanten zeggen

Puik werk :-) Nogmaals bedankt voor jullie snelheid.

Katrien Soete
Belgacom