Maandelijkse tip?

 
 

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Mechelsesteenweg 155
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be




Menu

Select your language

		string(2) "be"
	
		array(7) {
  ["title"]=>
  string(0) ""
  ["type"]=>
  string(7) "website"
  ["url"]=>
  string(42) "https://schrijf.be/nl/blog/smartphonevideo"
  ["image"]=>
  string(23) "images/logo-schrijf.png"
  ["description"]=>
  string(0) ""
  ["site_name"]=>
  string(10) "Schrijf.be"
  ["locale"]=>
  string(5) "nl-BE"
}
	
		array(6) {
  ["title"]=>
  string(0) ""
  ["type"]=>
  string(7) "website"
  ["url"]=>
  string(42) "https://schrijf.be/nl/blog/smartphonevideo"
  ["image"]=>
  string(23) "images/logo-schrijf.png"
  ["description"]=>
  string(0) ""
  ["site_name"]=>
  string(10) "Schrijf.be"
}
	

Je smartphone als journalistiek Zwitsers zakmes

tom rumesGastblog door Tom Rumes, opleidingshoofd en onderzoeker aan de Thomas More-hogeschool, professioneel trainer in binnen- en buitenland en coauteur van het boek 'How To Story'. Altijd zal hij straffe storytelling proberen te koppelen aan nieuwe technologie. Of het nu gaat over cross-, trans- of deep media … alles start nog altijd met een sterk verhaal!

Vandaag de dag kun je, alleen gewapend met je smartphone, professionele video's maken. Dat is niet alleen een goednieuwsshow. Er zijn ook heel wat nadelen verbonden aan smartphonefoto's of -video's. Dat mag je echter niet tegenhouden. Als je die valkuilen eenmaal kent, kun je mooie resultaten behalen voor interne en externe communicatie. Niet alleen opname, maar ook montage. Geen grote camera’s en montagecellen dus, maar alleen je smartphone als Zwitsers zakmes voor videoreportages.

Blijvende vraag naar content

Je kunt het belang van video op social media moeilijk overschatten. Jaar na jaar zie je het aandeel groeien. Voor heel veel organisaties zijn sociale media een vloek en een zegen. Ze hebben eindelijk een (gratis) platform om hun boodschap heel snel bij de juiste doelgroep te krijgen. Maar die sociale media zijn ook kleine monstertjes die maar content blijven vragen. En dan nog het liefst videocontent.

Bij een event heb je dan de keuze om telkens freelancers of productiehuizen in te schakelen voor de videoproductie. De jaarlijks slinkende mediabudgetten kunnen dat echter niet altijd aan. De andere keuze is dat je dan maar geen video maakt. Ook niet ideaal. Nu is er dus een derde optie: je doet het zelf met je smartphone. Belangrijk daarbij is dat je zelf inziet dat de sky niet de limit is. Stem je format dus af op je eigen kennis en vaardigheden. Keep it simple.

Krantenredacties hebben een andere verhouding met platformen zoals Facebook of Instagram. Ofwel zetten ze al hun content op sociale media ofwel blijven ze er volledig van weg. Als je weet dat meer dan 50 procent van het publiek zijn nieuws zoekt op Facebook, dan is volledig wegblijven misschien niet de beste optie. Al je artikels er gratis plaatsen, zonder enige return on investment, is op lange termijn ook de doodsteek. Maar ook hier is er een derde optie. Video, en andere digitale content gemaakt met je smartphone, als add-on van jouw stuk in de krant, magazine, televisie of online. Social media enhancement van jouw stuk. Die straffe quote uit jouw videoverslag film je even opnieuw met je smartphone, plaats je snel op Facebook en dient uiteindelijk als vehikel naar jouw reportage die ’s avonds op antenne komt.

Hou je rekening met de valkuilen? Dan levert smartphonevideo uitstekende resultaten voor interne en externe communicatie.

The times they are a changin'

Dylan zong het al: the times they are a changin’ … Twee jaar geleden was de videokwaliteit van de meeste smartphones gewoon onvoldoende om professioneel ogende video af te leveren. Laat staan te monteren op je mobieltje. Maar we zijn al een heel eind verder dan de legendarische Nokia 3310. De huidige toestellen filmen in hd of hoger, hebben een deftige beeldstabilisator en de eerste toestellen met dubbele lens on board overspoelen de markt. Je filmt, monteert en publiceert allemaal op hetzelfde toestel. Geen gedoe met SD-kaartjes inladen of WeTransfer-meldingen.

Begrijp me niet verkeerd, ik heb niks tegen professionele videomakers met grote camera’s en laptops met Première erop. Ik doe dat zelf ook nog geregeld. Straffer nog, als je een high-end corporate video wilt voor je merk, doe dat dan niet met je smartphone. Reserveer budget en schakel professionals in! Het is echter geen of-ofverhaal, maar een en-enverhaal. Zelf aan de slag gaan met je smartphone wanneer nodig, de juiste freelancer op een ander moment. Alleen zo zul je de honger van jouw socialemediakanalen stillen zonder je jaarbudget erdoor te jagen!

Gastblog over nieuwsbrieven