fbpx

Maandelijkse tip?

 
 

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Mechelsesteenweg 155
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be
Menu

Schrijf.beter 186

  1. Ik testte nieuwe methodes uit, die niemand anders gebruikte.
   Ik testte nieuwe methodes uit.
   Willen we het nog eens over dubbelop-constructies hebben? Dit is een hele mooie. In het vuur van je betoog verlies je soms de eenvoudigste en de meest logische gedachtesprongen uit het oog. En vaak komen er dan ineens bijzinnen ... napiepen. Om toch maar duidelijk te maken wat je bedoelt. Met allerlei overbodige taalpap tot gevolg. Want uiteraard is een methode alleen maar nieuw, als niemand anders ze al heeft gebruikt. Dus ...
  1. Toen ontdekte ik de kracht van de Olympische gedachte.
   √ ... van de olympische gedachte.
   De Woordenlijst is heel duidelijk: Olympisch schrijf je met een hoofdletter als het 'met betrekking tot de Olympus' betekent. Je weet wel: die mythologische berg in Griekenland, volgens Homerus het huis van de goden, woonplaats van oppergod Zeus. Je schrijft olympisch met kleine letter, als het 'met betrekking tot de Olympische Spelen' betekent. En Olympisch in Olympische Spelen schrijf je natuurlijk weer wel met hoofdletter, omdat het een deel van een eigennaam vormt.
  1. Je vaste telefonie loopt via internet en moet je dus met een internetabonnement combineren.
   √ ... via internet en die moet je dus met ...
   Vorige week was ze ook al op bezoek en ze vindt het blijkbaar fijn bij Schrijf.beter: tantje Betje in eigen persoon. 'Je vaste telefonie' is onderwerp in het eerste deel van deze nevenschikkende zin. Maar na het voegwoord 'en' is 'telefonie' lijdend voorwerp. Daarvan houdt tante Betje niet. Zou ik dus niet doen ... Als je 'telefonie' in het tweede deel vervangt door 'die' is het probleem opgelost. Andere oplossing: maak er gewoon twee zinnetjes van.
  1. Want het geëncrypteerde geluid is uniek en vervalt onmiddellijk bij gebruik.
   √ Want het gecodeerde geluid is uniek, en valt onmiddellijk weg bij gebruik.
   Oh ja, encrypteren staat in Van Dale en heeft ook een synoniem: encrypten. Mooi als je eens wilt uitpakken bij vrienden. Maar wij gaan altijd voor transparantie! Dat betekent bij ons in geen enkel geval verkleutering, maar wel duidelijkheid. Je kunt als copywriter en bij uitbreiding als communicator, niet het gevaar lopen dat je lezer of luisteraar jou niet begrijpt. En zeg nu eerlijk: coderen of versleutelen is toch couranter taalgebruik dan ... dat andere woord (zie boven :)).
  1. Wat eet u liefst: tongrolletjes, seizoensgroenten of ossobucco?
   Wat eet u het liefst: ... of ossobuco?
   In de betekenis van 'bij voorkeur' zet je ... het best 'het' voor 'liefst'. En gestoofde kalfsschenkel met tomatensaus? Mmmmm! Laat het je smaak niet bederven, maar in het Italiaanse leenwoord schrijf je volgens Van Dale Professional maar één c.

 


Lees ook