fbpx

Maandelijkse tip?

 
 

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Mechelsesteenweg 155
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be
Menu

Schrijf.beter 149

 1. Je bent flexibel: je werkt in shifts van 7u30 tot 18u.
  ... ploegen van 7.30 tot 18.00 uur.
  Shift is geen correct Nederlands, ploeg is een leuk, oeroud, degelijk Vlaams woord. Dus kies ik daarvoor. En dan de uuraanduidingen: je hebt en krijgt ze in alle maten en gewichten, vormen en kleuren. Wij houden ons bij Schrijf.be aan de officiële BIN-norm. Dus u. of uur voluit met een spatie na de cijfers: die scheiden we met een punt. We proberen ook consequent te zijn. Staat er bij een van de uurvermeldingen na het volle uur een ander aantal minuten dan 00 bijv. 7.30 uur? Dan vullen we ook het andere uur volledig in: 18.00 uur. Anders blijft het bij de 'volle' uren: 18 tot 22 uur.
 2. Zo heeft de horeca-afdeling bijvoorbeeld gastronomische weekends in zijn aanbod. 
  Zo biedt de horeca-afdeling gastronomische weekends aan.
  Zo en bijvoorbeeld zijn dubbelop. En dan nog wat taalpap wieden: als je erop begint te letten, fascineert het je onmiddellijk! Wij zijn allemaal verslaafd aan omschrijvingen, inleidingen, woordenkramerij. Maar ondertussen consumeren we de tijd van onze lezer. Hij haakt af en wij zijn hem kwijt. Dus: knippen en schrappen tot je in je eigen vingers snijdt!
 3. De locatie is optimaal: vlakbij het station.
  √ ... vlak bij het station
  Ondertussen een klassieker: vlakbij is een bijwoord, dat kan geen zelfstandig naamwoord bepalen. Hier heb je dus een voorzetsel nodig: bij. Bij ... bij (:)) kan wel een ... bijwoord staan: in dit geval vlak. Een bijwoord kan namelijk wél een voorzetsel, een bijvoeglijk naamwoord, een werkwoord, of een andere bijwoord bepalen. In twee woorden!
 4. Jij bezorgt het management een regelmatige kwaliteits-check.
  √ ... het verslag van een regelmatig kwaliteitsonderzoek.
  Een 'check' is volgens Van Dale een onderzoek. Een check-up is dan weer een algemeen onderzoek. Je bezorgt geen onderzoek aan het management, maar wel het verslag van een onderzoek. En ik weet wel dat het ingaat tegen de sexy trend van Engelse terminologieën, maar ik zou kiezen voor het heel duidelijke 'kwaliteitsonderzoek'. Wel oppassen dat je de -e bij regelmatig niet vergeet!
 5. Aansluiten bij deze vereniging kan helemaal online.
  U aansluiten of Zich aansluiten
  'Aansluiten' in de betekenis van lid worden van een vereniging is een wederkerend werkwoord. Trouwens: 'zich abonneren' en 'zich inschrijven' zijn dat ook.

Lees ook