fbpx

Maandelijkse tip?

 
 

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Mechelsesteenweg 155
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be
Menu

Schrijf.beter 147

  1. Voor de inzameling van het navelstrengbloed werkt de Leuvense bank nauw samen met verpleegkundigen uit materniteiten, verspreid over gans Vlaanderen.
   √ ... kraamklinieken ... heel Vlaanderen
   Materniteit is ontleend aan het Frans en geen correct Nederlands. Een gans is een dier. Blijft terugkomen die fout. Lijkt op een hardnekkige hypercorrectie: je hoort het traditionele dialectsprekers vaak gebruiken als ze 'op de letter' willen praten.
 
  1. Wij onderzochten welke invloed een recente fusie, herstructurering, of collectief ontslag had op de gezondheid van de werknemers.
   √ ... of een recent collectief ontslag
   Je moet recent (zonder -e) voor ontslag zetten, anders gebruik je recente elliptisch bij een onzijdig zelfstandig naamwoord en dat kan natuurlijk niet.
 
  1. Met jou in huis weten we alles van naadje tot draadje.
   √ ... van naaldje ...
   Zou zo uit de mond van mijn vrouw kunnen komen, natuurlijk ... Zou ... Maar ernstig nu: de uitdrukking is inderdaad 'van naaldje tot draadje' met als betekenis 'van het begin tot het einde'.
 
  1. Wij zorgen ervoor dat ze mooi in uw kast komen te staan.
   √ ... komen of staan
   Aiaiai, dat doet pijn aan de oren. Ergere gallicismen maken ze niet meer: ik kom te zeggen, hij kwam te vertellen, wij komen te vernemen. Komen we direct to the point: weg ermee. Willen we dat komen af te spreken? :)
 
  1. Bij een volgende aankoop leggen we ons oor te luister bij die nieuwe firma!
   √ ... te luisteren ...
   Je kunt iemand met veel luister vieren, maar als je wilt peilen naar reacties leg je jouw oor te luisteren. Maar onthoud goed waar je het legt, want je hebt er maar twee!
     

Lees ook