string(2) "be"
array(7) { ["title"]=> string(0) "" ["type"]=> string(7) "website" ["url"]=> string(44) "https://schrijf.be/nl/blog/schrijf-beter-142" ["image"]=> string(23) "images/logo-schrijf.png" ["description"]=> string(0) "" ["site_name"]=> string(10) "Schrijf.be" ["locale"]=> string(5) "nl-BE" }
array(6) { ["title"]=> string(0) "" ["type"]=> string(7) "website" ["url"]=> string(44) "https://schrijf.be/nl/blog/schrijf-beter-142" ["image"]=> string(23) "images/logo-schrijf.png" ["description"]=> string(0) "" ["site_name"]=> string(10) "Schrijf.be" }
Schrijf.beter 142
- Deze evolutie ligt ook in lijn met de trend van 2011.
√ Deze evolutie is ook conform de trend van 2011.
'In lijn liggen met' is een gallicisme. En die gooien we er allemaal een voor een uit! Nè! Een correct alternatief: in overeenstemming zijn of liggen met.
- De kleinere deelmarkten zetten hun vooruitgang sinds de laatste ommekeer verder.
√ ... ommekeer voort.
Je kunt een bord of een kopje op tafel iets verder van je weg zetten. Maar Van Dale suggereert dat het in deze betekenis altijd voortzetten moet zijn.
- De vraag was vrij beperkt in het eerste kwartaal, maar zal naar verwacht in het volgende kwartaal waarschijnlijk opnieuw toenemen.
√ ..., maar neemt waarschijnlijk in het volgende kwartaal opnieuw toe.
Een hele taalboterham, dat tweede deel van deze zin. Ten eerste de overbodige toekomende tijd. Heb je een bijwoordelijke bepaling van (toekomende) tijd in je zin? Beperk je dan tot de O.T.T. (onvoltooid tegenwoordige tijd). 'Naar verwacht' is dubbelop met waarschijnlijk en trouwens ook erg verouderd. Weg ermee!
- Werkt u bijvoorbeeld graag met een machine met een vaste bovenkap?
√ ... met een machine die een vaste bovenkap heeft?
Niet fout die constructie in de rode zin, maar tegen mijn principe dat je nooit twee keer 'met' in je zin duldt. Even nadenken en floep eruit! En je merkt onmiddellijk het heerlijke aroma van een zin die freewheelt.
- Integendeel: de meesten vragen zekerheid: bijvoorbeeld een vaste overeenkomst met een vast loon.
√ ... zekerheid, bijvoorbeeld een vaste ...
Twee dubbelpunten in dezelfde zin? Ik denk het niet! Zou ik nooit doen. Dat is echt heel onaangenaam om te lezen. Je lezer wordt er moe van. Dus niet doen!