Krijg nieuwsbrief

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

 
 

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Mechelsesteenweg 155
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be
Menu

Schrijf.beter 107

 1. Wij beschikken over nieuwe of tweedehandsversnellingsbakken.
  tweedehandse versnellingsbakken
  Volgens de Woordenlijst en Van Dale is 'tweedehands' een bijvoeglijk naamwoord. Je verwacht dus twee woorden als er een zelfstandig naamwoord volgt. Maar tegelijk staat er in diezelfde Woordenlijst 'tweedehandskleding' in één woord. VRTtaal.net gaat nog verder en geeft ook tweedehandsauto en -zaak. Dat zijn dus samenkoppelingen geworden.
  Maar bij 'tweedehandsversnellingsbakken' zijn twee woorden beter voor de leesbaarheid. Want anders wordt het woord bijna een kilometer lang :)

     
 2. U krijgt uiterlijk binnen 48 uur antwoord.
  binnen
  'Uiterlijk binnen' is dubbelop.
    
 3. Hebt u technische vragen over uw energiebeheer zoals bijvoorbeeld verwarming, airconditioning, en nieuwe technologiën?
  zoals ... technologieën of technieken
  Nog een altijd maar terugkomende dubbelop: 'zoals bijvoorbeeld'. Gek hoe vaak de schrijvende medemens die twee woorden direct na elkaar in de mond neemt.
  'Technologie' is de leer van de technieken, maar je ziet het steeds vaker opduiken in de betekenis van 'technieken' zelf. Het klinkt natuurlijk ook een beetje chiquer ... Bovendien ligt de klemtoon bij de uitspraak van technologie op de laatste lettergreep: dus moet je in het meervoud - ën toevoegen en niet alleen -¨n!
    
 4. Het expertsteam beantwoordt er al uw technische vragen.
  expertteam
  'Expert' heeft twee meervouden: 'experts' en 'experts'. Daarom krijgt het als eerste lid van een samenstelling geen en-uitgang!
     
 5. Liefst 90 procent minder broeikasgassen, zware metalen en andere luchtvervuilende stoffen komen dan vrij.
  komt
  Onderwerp is 90 procent: dat krijgt een enkelvoudig werkwoord achter zich! Maar omdat er tussen die 90 procent zoveel meervoudige substantieven staan, word je stiekem verleid om aan een meervoudig werkwoord te denken. Mis poes!  
     

    

Lees ook

Wat klanten zeggen

Proficiat! Ik ben onder de indruk hoe je zoveel informatie gevat, duidelijk en aantrekkelijk samenvat. Ieder zijn job ... Ik heb er niets aan toe te voegen.

Ann Bogaert