fbpx

Maandelijkse tip?

 
 

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Mechelsesteenweg 155
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be
Menu

Schrijf.beter 079

 1. De nieuwe conditioner voedt uw haar op een lichte manier zonder het te verzwaren.
  √ ... voedt uw haar lichtjes
  Neen, ik ben geen haarspecialist. Marcelspreekt boekdelen. Maar toch denk ik dat je de acht (8) rode woorden kunt vervangen door één. Als dat geen haarklieverij is, weet ik het ook niet!
              
 2. Ontdek Ulrike's gamma lichtgewichtproducten.
  Ulrikes
  Hier sta je altijd voor een dilemma. Spellingsgewijs moet je na een doffe e geen weglatingsteken voor de genitief-s schrijven. Maar als het om een merknaam gaat, willen de meeste klanten toch een weglatingsteken om die merknaam te respecteren. Is de klant koning of is hij het niet?
                  
 3. Hij is een specialist die uw ganse dossier coördineert.
  hele
  Mag dit de laatste waarschuwing zijn? Ganse is hier al een paar keer de revue gepasseerd. Voor de laatste keer: ganzen zitten bij ons in de wei achter de tuin. Het zijn er ondertussen veertien. Ze maken ongelooflijk veel lawaai, bedelven de hele omgeving met bergen poep, maar bewaken het pand van onze buur met bravoure en stijl. Maar gans betekent nog altijd NIET heel of volledig of geheel. Volgens Van Dale is het archaïsch en komt het alleen in België voor. Dus is het geen Standaardnederlands. En het zal dat ook nooit worden. Wedden voor een van die ganzen?
                   
 4. En HR moet keihard werken om dat tempo bij te benen.
  om bij te benen.
  Je kunt wel iemand of iets bijbenen, maar een tempo kun je alleen maar al of niet volgen. Een tempo bijbenen is dus een contaminatie.
                       
 5. Je merkt dat ik een goede stukadoor, parketteur en installateur ben.
  parketlegger
  Parketteur staat noch in Van Dale, noch in de Woordenlijst. Als je het woord googelt, krijg je wel reacties. Maar dat betekent natuurlijk nog niet dat het correct Nederlands is. Zoals zo vaak hielp VRTtaal.net me uit de nood. Inderdaad, parketlegger klinkt logisch en Nederlands.
                                 

Lees ook